tisdag 30 november 2010

Tre boksläpp jag ser fram emot

Matrevolutionen, Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt

Solveig tappade 168 kilo. Kennet kunde lämna tillbaka tio av sina tolv mediciner till apoteket. Ett epileptiskt barn slutade plötsligt få anfall. Nya fall dyker upp dagligen och de har något gemensamt. Fascinerande nog har de börjat äta tvärtom mot vad de tidigare fått höra var nyttigt.

Läkarvetenskapen har länge blundat för sådana berättelser. Men nu händer något. Allt fler moderna stora studier visar att det är dags att tänka om. Gårdagens lightprodukter inte bara smakar sämre och är fyllda av tillsatser. De visar sig också vara dåliga för vikten och hälsan. Det är hög tid för riktig mat igen.

Detta är en revolution. Vill du också äta dig till en bättre hälsa?

ANDREAS EENFELDT är läkare och driver Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn.se. Här är kunskapen som dagligen får 10 000 att besöka den - och mer. Boken avslutas med ett guideavsnitt fyllt av tips och recept samt vanliga frågor och svar: Allt du behöver för att starta din egen matrevolution.



Den nakna hälsan, Jonas Colting

Beskrivning saknas, men här kan ni läsa en intervju med Colting ang. boken. Saxat ur intervjun:

"Vad handlar din nya bok om?
- Den handlar om hälsa, livsstil, träning och mat utifrån ett långsiktigt och evolutionärt perspektiv. Mycket av det som vi tenderar att betrakta som ”normalt” i vår moderna värld är extremt nytt, konstigt och konstgjort. Vi är ju i själva verket försökskaniner för en mängd företeelser som inga människor innan vår och våra föräldrars generation stött på. Samtidigt så har välfärdssjukdomarna under samma tid exploderat och många människor dör i förtid eller har kraftigt försämrad livskvalitet. Något är alltså allvarligt fel! Boken handlar mycket om det och hur det som vi betraktar som kunskap i själva verket inte är något annat än köpt information av penningstarka marknadsintressen."



Ferry Food, Cathrine Schück och Björn Ferry

"När OS-guldmedaljören Björn Ferry la om sin kost från att ha ätit mycket kolhydrater till en kost som är baserad på LCHF-dieten började det påverka resultatet avsevärt. Och i OS 2010 stod han överst på prispallen och fick ta emot guldmedaljen i skidskytte.

Björn Ferry menar att det inte var någon slump att han till slut stod överst på prispallen i OS. Det var en mycket medveten strategi både genom att satsa mycket målmedvetet på att förbättra träningen och att se över kosten. I dag äter han protein, fett och grönsaker och så lite kolhydrater som möjligt. I den här boken berättar han med stor entusiasm hur han genom att förändra sin kost också förändrade sitt liv. Björn vill gärna motivera och inspirera andra att göra detsamma, oavsett vilka mål man har med sin träning.

Här får vi följa OS-medaljören i hans vardag hemma i Storuman där han lever tillsammans med sin fru armbryterskan Heidi från Ensamheten. När han inte tränar är han mycket ute i skog och mark och plockar svamp och bär och på hösten jagar han mycket. I boken finns Björn Ferrys favoritrecept, framtagna tillsammans med kostexperten Cathrine Schück. Bli en vinnare du också genom att äta som Björn Ferry, det vill säga mat baserad på LCHF-dieten."



Vilken av dessa tre skulle du helst läsa?

Tisdag morgon och köket är här!

Nu har danskarna varit här. Såhär ser det ut hos oss just nu:



Såhär kommer bänkskivan se ut. Jag älskar den! :D

måndag 29 november 2010

LCHP dag 14: Brie mmm!

Det har inte blivit så mycket protein idag. Det beror på att jag skippade proteindrinken idag och valde att äta en extra hamburgare. Bland det godaste jag vet (och enklaste) är hamburgare (utan bröd) med ost, dressing, lök, tomat och inlagd gurka. Istället för vanlig hårdost hade vi idag brieost på. SÅ gott när det smälter över hamburgarna :)



Och har ni förresten sett vilket monster som står hemma hos oss? Nya kyl/frysen kom idag och den väger 100(!) kg. Den är jättehög, ja helt enorm. Jag måste använda en pall om jag ska nå de översta hyllorna. Sen har den ett speciellt kylfack för kött och fisk. Det gillar vi!



Tack alla ni som läser min blogg! Tack alla som skriver och tycker det är kul att det går bra för mig. Bloggandet är en fröjd för mig just nu :)

Dagens intag:
87 g fett (64,2E%)
83 g protein (28,3E%)
22 g kolhydrater (7,5E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

Delmål & belöningar

Jag känner mig på topp! Det var länge sen, jag hoppas det håller i sig :)

Jag funderat på mina delmål och belöningar. Jag har sedan en tid tillbaka velat ha minx-naglar. Det tänker jag unna mig när jag når delmål 3, dvs 66 kg. Jag tycker det är bra mycket snyggare än nagelförlängning. För några år sedan gjorde jag nagelförlängning med gelé och bara det att hon filade ner ytan på nageln får mig att rysa idag. Efter några veckor löste jag upp dem och naglarna kändes SÅ sköra, och fula :( Det kan bara inte vara bra.

Jag tror Nettan's gör minx-naglar.



Silver är snyggast!

Det sitter inte i huvudet, det sitter i hjärnan

Ett svagt ögonblick kan alla ha, då vi vill köpa den där godispåsen eller ta den där cigaretten fastän vi bestämt oss för att sluta.

Ett överkänsligt signalsystem i hjärnan är någonting nedärvt, det är någonting vi föds med. Långt ifrån alla, men vissa. Och det är dem som förr eller senare får problem med mat (kolhydrater i kombination med fett), socker, nikotin, alkohol eller vad det nu kan vara. Alla dessa substanser påverkar hjärnan på liknande sätt. Man kan säga att det är ett och samma beroende men att medlen är olika. Men vården vill fortsätta att dela upp dessa som olika beroenden och ge olika behandlingar.

En sockerberoende äter socker för att hon/han är rädd för det som kan hända om han/hon inte får socker. Hjärnan får dig att tro att du ska dö om du inte får socker. Så starkt är begäret.

Att gå till en psykolog och försöka prata bort problemet hjälper föga då det är biokemin i hjärnan som är rubbad. Men man ska ta hjälp, av personer som genomgått samma sak, för det är svårt att komma ur det här själv.

Får man som överkänsligt barn mycket socker förbereds hjärnan för att bli mer mottaglig för t.ex. alkohol eller nikotin. Samma barn som smyger med sockerätandet i tidig ålder fastnar mycket sannolikt efter den första cigaretten senare i tonåren. Man skulle mycket väl kunna tala om beroendepersoner, alltså personer som lätt drabbas av beroenden av mat, sex, spel eller vad det nu kan vara. Ett beroende banar väg till ett mycket tyngre beroende och slutar man med ett beroende tar ett annat vid. Det sägs att alla som slutar att röka går upp i vikt, och sannolikt sker det omedvetet, att man börjar äta socker eftersom det ger en lika lugnande och tröstande effekt som cigaretterna.

Alla andra kanske tycker att du borde kunna unna dig lördagsgodis, för att de själva kan det. Men de har inte samma överkänslighet i hjärnan som du har. De vet inte hur en godispåse blir till två eller tre eller fyra, bara för att de själva är nöjda efter en påse (eller helt oförstående - en halv!).

Mitt tips är att försöka skita i vad andra tycker och börja fundera på varför du inte kan sluta med socker fastän du försökt femtioelva gånger. Läs på om sockerberoende/sockerkänslighet och ta hjälp. Jag är ganska dålig på att be om hjälp, jag är en person som helst vill fixa allt själv genom t.ex. självhjälpslitteratur. Men en del i den här resan är att vara öppen med min överkänslighet för socker, jag bloggar om det och jag försöker förklara för mina närstående.

Och som vanligt är det här mina tankar och vad jag tror, baserat på egna erfarenheter, och mycket har jag lärt mig från experterna.

Angående rubriken; många tror att det sitter i huvudet, alltså att det handlar om brist på karaktär om man äter mer socker än det var tänkt. Men det tror alltså inte jag. Det handlar om hjärnans biokemi.

Vikt vecka 2

Start: 71,3 kg
BMI: 28,6

Nu: 69,4 kg
BMI: 27,8
Veckans minus: -1,9 kg

Totalt: -1,9 kg

Kommentar: Det här gick ju bra! Känner mig stark och motiverad. Har inte känt några abstinensbesvär efter socker, men det behöver inte betyda att de inte kommer längre fram. Vet inte alls hur jag ska tackla det då. Jag behöver en plan.

"Det är lätt att sluta med socker, det svåra är att inte börja igen."

Känner ni igen det?

söndag 28 november 2010

LCHP dag 13: Vilket sammanträffande!

Dagens intag:
55 g fett (41,8E%)
136 g protein (47,9E%)
29 g kolhydrater (10,3E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

Kolla vad likt jag åt idag jämfört med igår:

Gårdagens intag:
54 g fett (39,9E%)
146 g protein (49,9E%)
30 g kolhydrater (10,2E%)

Hållt mig inom kalorigränsen?
Ja

Adventsfika



Jag och min kära har haft en liten adventsfika ikväll. Drack sockerfri glögg och åt en liten pralin gjord på mörk choklad. Det enda jag saknar nu är fler tomtar i lägenheten :)

Det var julmarknad i Gamla Linköping idag men det har varit värsta snöstormen så vi stannade hemma. Min inplanerade rundvandring av Vinterljus blir därför framflyttad.

Imorgon tänkte jag redovisa hur mycket jag gått ner under min LCHP-period hittills. Nästan allt jag gått ner har försvunnit under den här veckan, då jag verkligen gått in för det och jag kan säga att högproteinkost verkar vara en höjdare för mig i det avseendet!

lördag 27 november 2010

LCHP dag 12: Hoppsan!

Omedvetet åkte proteinintaget i taket! Det gör i och för sig inget, så länge jag inte går hungrig.

Dagens middag blev det här. Rostbiff med bearnaise och gurka och tomat. Jag föredrar egentligen mer sås, men det får jag unna mig när jag blivit normalviktig :) Då är tanken att återgå till LCHF, jag har nämligen inga problem med att hålla vikten med den kosten oavsett mängd jag äter (jo så är det faktiskt). Sockret är däremot den stora boven.



Dagens intag:
54 g fett (39,9E%)
146 g protein (49,9E%)
30 g kolhydrater (10,2E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

Lite nytt julpynt :)

Igår var vi nere på stan och köpte lite julpynt. Vi fick med oss en ny stor julstjärna till vardagsrummet, en adventssljusstake som vi pyntat med silverljus och polkagrisar samt två små prydnadstomtar.







Det är fler saker på gång! På måndag kommer nya kyl/frysen, samma vecka kommer även nya golvet och idag köpte vi kakel. På tisdag kommer hela köket. På tisdag v. 49 kommer hantverkarna och ska sätta in nya köket :) Hur det ska se ut hittar ni på min inredningsblogg.

fredag 26 november 2010

Hur äter jag?

Idag har jag ätit mindre protein än vad jag brukar, och vet ni? Jag är mer mätt än tidigare! Runt 100 g verkar vara en bra nivå för mig, för upp mot 150 g är ganska svårt att få i sig samtidigt som för lite fett i kosten gör mig hungrigare.

Jag fyllde i kostverktyget på lchf.se när jag kom hem efter bröllopsmiddagen och blev helt överraskad över att jag hållit mig under kalorigränsen, för jag har ju varit hungrig alls idag. Äter jag mer protein är det ju fettet som det blir mindre av i min kost, och under veckan har jag hunnit bli rejält hungrig mellan måltiderna (men ändå inte så akut hungrig som man blir av ett blodsockerfall och måste äta socker), men ändå väldigt hungrig. Det är lätt att tro att det beror på den lilla energimängd jag får i mig (1200 kcal), men det handlar inte så mycket om det utan vart ifrån energin kommer.

För ett tag sedan åt jag LCHF utan någon egentlig kalorirestriktion, och det gick bra då jag tappade vätska första veckan men sen stannade viktnedgången av. Så för mig räcker det inte med att bara äta LCHF, jag måste tänka på kalorierna också. Och här kan jag inte ligga på 1500 kcal, inte ens 1300 kcal utan så lågt som 1200 kcal för att det ska hända något.

Det har ju gått bra hittills den här veckan, och man kan lätt tro att det beror på att jag ätit så mycket protein. Men det är förmodligen mest vätska jag tappat, det gör alla som slutar äta kolhydrater till en början. Det är dock en stor motivation att se hur vikten minskar :)

Jag brukar ta ett glas med mjölk och proteinpulver varje dag. Det är gott och det mättar. Jag äter också 1-3 st ägg varje dag med en fettkälla typ majonnäs och nötkött som innehåller mycket protein, en fettkälla till det typ fet dressing eller sås. Jag äter inga nötter, ingen mörk choklad eller några LCHF-desserter. Det gjorde jag sist jag försökte gå ner i vikt, men det gick ju inte så bra. Sådant kan jag äta till fest, inte till vardags.

Att hitta rätt fördelning kan vara väldigt knepigt. För vissa räcker det med att bara äta mindre, men långt ifrån alla.

Dagens intag:
65 g fett (55E%)
95 g protein (36,9E%)
21 g kolhydrater (8,2E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

Bröllopsmiddag

Åh! Ikväll har vi varit på bröllopsmiddag hos Fredriks lillasyster Elisabeth. Det var deras storasyster Anna som idag gifte sig med sin Fredrik. De har varit tillsammans så länge jag kan minnas, de träffades innan jag och min Fredrik träffades för 8 år sedan. Annas brudbukett (som hon hade gjort själv) var så fin! :)

Själva ceremonin ägde rum för de allra närmaste och efteråt var det alltså fika och middag. De hade gjort i ordning gott till oss LCHF:are; kycklingspett och broccoli med en massa tillbehör. Olika såser och sallad. Väldigt gott! :) Elisabeth hade bakat små formar med mörk choklad och salta nötter. Jättebra kombo! Det salta tar bort det bittra från chokladen och man blir nöjd på bara en.

Det har varit en jättebra fredag! Först härliga nyheter på vågen och sen umgänge med Fredriks familj i många timmar. ♥

Under 70!

69,9 kg stod det på vägen i morse! Jag är glad! :-) Skriver mer sen för jag är borta ikväll. Kram på er!
Published with Blogger-droid v1.6.5

torsdag 25 november 2010

Snöpulsande i nya kängor!

Kvällspromenad så. Äntligen! Äntligen har jag fått njuta av all snö som kommit! Det har snöat oavbrutet de senaste två dygnen. Foten kändes stabil hela vägen. Vad skönt! Kände mig som barn på nytt när jag hoppade runt i snöhögarna, i mina nya varma vinterkängor! Javisst, jag fuskade. Vi ska traska omkring en hel del i helgen och jag ville inte ha på mig kalla och hala Dr Martens och det är jag som bestämmer!

Den stora belöningen kommer när jag gått ner 10 kg. Men det avslöjar jag inte än :)


Kängorna kommer från Ecco och har en massa Gore tex

Dagens intag:
102 g fett (57,1E%)
154 g protein (39,7E%)
13 g kolhydrater (3,3E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Nej, nästan 400 kcal över, men det gör inte så mycket. Jag var hungrigare idag helt enkelt och jag har ätit mindre kolhydrater än annars och äntligen kunnat röra på mig (förbränt mer än vanligt den senaste tiden) så jag är väldigt nöjd ändå.

"Mer protein håller kilona i schack"



Corren idag skriver om en studie som gjordes mellan sex olika grupper (och fem olika dieter) som fick äta hur mycket de ville bara de höll sig inom sin diet. En grupp fick äta lite protein, lite fett och mycket snabba kolhydrater. En annan grupp fick äta mycket protein, lite fett och långsamma kolhydrater. Efter drygt ett halvår fanns det flest avhoppare och flest nya extrakilon bland dem som skulle äta lite protein, lite fett och mycket snabba kolhydrater.

Atkins/LCHF var inte med i studien alls, vilket jag kan tycka är konstigt.

Men jag tyckte det här var intressant ändå. Annars brukar fokus ligga i hur mycket olika grupper går ner i vikt med olika dieter (personerna som studien utförts på hade redan gått ner i vikt innan studien påbörjades läste jag mig till på annat håll), men här verkar det mest ha handlat om hur länge man kan hålla en viss diet. Och det är ju faktiskt det som i längden spelar roll om man ska ha en lyckad viktnedgång oavsett om det är högproteinkost eller högfettkost.

Jag själv upplever det som att jag faktiskt är hungrigare nu när jag äter mer protein än fett. Men jag tror att proteinet ska få mig att orka springa mer, för protein höjer blodsockret lite grann om man jämför med fett som inte höjer blodsockret alls. Bristen på energi i musklerna (dvs brist på blodsocker) har tidigare gjort det omöjligt för mig att löpträna. Jag testade foten och sprang en bit idag. Jag skulle transportlöpa hem till mamma. Snön yrde och det blåste kallt i ansiktet. Pulsen gick i taket direkt efter allt pulsande i snön. Efter 1,2 km började jag känna lite i foten så jag tog det säkra före det osäkra och gick resten av biten. Så om jag springer bättre på högproteinkost vet jag inte, än.

onsdag 24 november 2010

LCHP dag 9: Snöstorm!

Snön har yrt ner från himlen i ett sedan igår. Nu är det mellan 10 och 20 cm snö ute. Det är så fint! :) Titta vädret för kommande vecka!



Visst ser det bra ut? Kallt jovisst, men det är ju bara mysigt. Om man har rätt kläder. Jag älskar snö och vi har fått mycket snö nu det senaste dygnet. Titta bara på bilden nedan :) Det blåser en hel del vilket inte är lika skönt, det hoppas jag slippa kommande dagarna. På söndag ska det bli soligt. Jag och Fredrik har längtat efter att få ta vår årliga runda och kika på alla ljusinstallationer som ingår i årets Vinterljus och söndag skulle passa perfekt.



Om det går tänkte jag transportlöpa hem till mamma. Bättre än att försöka gå i det här vädret :) Cykeln står på stan och det är förmodligen omöjligt att cykla utan dubbdäck.

Maten går bra. Hur kan den inte göra det när kilona rasar av mig? Jag är motiverad! Jag har siktet inställt på målet och nu är det "bara" 10 kg kvar.

Dagens intag:
71 g fett (50E%)
117 g protein (37,7E%)
38 g kolhydrater (12,3E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

Snart under 70!

Jag anstränger mig verkligen. Inte bara för att inte äta så stora portioner jag normalt gör (jag och Fredrik äter lika mycket) utan också att få i mig så mycket protein som möjligt. Minst 110 g per dag. Hittills fungerar det. Snart är jag under 70! Bara 2 hekto dit :)

Min första belöning är en ny BH från Triumph eller nya vinterkängor.

Då jag äter mer protein än vad jag brukar just nu är jag väldigt intresserad av att läsa på om det. Vissa hävdar att det är skadligt med för mycket protein (men vad är då för mycket?) eller att det blir glukos i kroppen och att överskottet blir fett.

Jag hittade en artikel på lchf.se som är bra, kan rekommendera er intresserade att läsa:

"Proteinmängd och mättnad"

tisdag 23 november 2010

LCHP dag 8: Proteinpulver m. mjölk

Proteinpulver med mjölk är inte dumt! Jag testade att blanda ca 20 g av Charlotte Perrellis chokladproteinpulver med 250 g standardmjölk och vad gott det var! Smakade som mjölkchoklad fast myyycket mindre sött. Jag äter ingenting som är sött just nu. Inte ens lite mörk choklad. Det känns väldigt bra än så länge.

Har däremot känt mig lite orkeslös idag, eller inte så rastlös kanske jag ska säga. För äter jag lite mer kolhydrater känner jag att jag vill träna hela tiden, som om att kroppen ville bli av med energi. Nu äter jag varken mycket kolhydrater eller kalorier så jag antar att kroppen svarar med att vilja ta det lugnt, iallafall nu till en början då jag är väldigt strikt. Jag saknar styrketräningen, jag var på väg till gymmet idag men ångrade mig i sista stund då det varit snöstorm i Linköping idag. Vidare är min hjärna är halvt upptagen med andra projekt, jobb alltså. Jag har hela tiden saker som jag "borde" ta itu med.

Jag längtar även efter att gå promenader. Tills idag har ju foten protesterat och jag har haft total vila från promenader och löpning de senaste tre veckorna för att den ska läka. Nu är den läkt! Jag är så glad för det, det var skönt att bara kunna storhandla utan att behöva halta fram längs hyllorna idag :)

Dagens intag:
64 g fett (48,2E%)
115 g protein (39,9E%)
34 g kolhydrater (11,9E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja


Tidigt 2009

Stöd hjärnforskningen!

Jag har blivit månadsgivare till Hjärnfonden och hjälper till att stödja forskningen inom bl.a. beroende. Du kan också ge ett bidrag varje månad. Minsta beloppet är 50 kr. Vill du inte bli månadsgivare kan du ge en engångssumma vis sms.

Ge 50 kr via sms: skicka HJÄRNA till 72930



Bidra också genom att köpa Hjärnfondens julkort, pins eller nyckelband.

Men hallå!

Vad många snälla läsare jag har! Jag skrev inlägget igår och kände "shit, nu skriver jag om vikten igen och alla är säkert skittrötta på det". Snacka om att jag blev överraskad av att få så många fina kommentarer.

Tack! :D

Sen måste jag säga att det var kul att ni gillade inlägget om sockerberoende. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat, att få folk att förstå att det faktiskt existerar. Jag vågar påstå att övervikt beror på ett trassligt förhållande till socker. Det handlar inte bara om att personer med övervikt äter för mycket, det handlar om vad de äter och varför de äter det.

Men många rycker på axlarna och tycker att man inte alls kan jämföra socker med t.ex. nikotin. Jag vet några som sagt till mig (det var dock länge sedan nu) att det är betydligt svårare att sluta röka än sluta äta socker. De visste inte vad de pratade om, det förstår jag nu. Beroendena hänger ihop, alkoholister röker, rökare har det trassligt med socker osv. Personer med beroenden föds med en kemisk obalans i hjärnan som gör att de reagerar extra starkt på stimuli från socker, nikotin, droger, alkohol. Får man en sådan stark reaktion av socker (glädje, eufori, ångestdämpning, smärtlindring etc.), är det svårt att inte bli överviktig.

Det finns så mycket i maten vi äter som kan trigga igång/underhåller sötsuget. Vissa blir sugna av en macka eller en frukt. Och många kanske inte ens vet om hur det hänger ihop, att något så "oskyldigt" som kolhydrater i kosten kan skapa starkt sötsug och gör det omöjligt att sluta bruka socker som en drog. Att äta som "alla andra" går alltså inte. Så en sockerberoende behöver inte bara sluta att äta vanligt socker, hon behöver också lägga om sin kost. Det finns socker i nästan allt! Och det går inte att "unna" sig på vissa dagar och ta en pizza, lika lite som en alkoholist kan ta en "jävel" för att fira avhållsamheten. Bitten Jonsson säger att återfall inom ett halvår inte är ett återfall utan ett fortsatt missbruk.

Därför är det lika svårt att sluta med socker som det är att sluta röka.

måndag 22 november 2010

Viktigt inlägg

Med tiden har mina viktmål ändrats. Mitt största mål är att gå ner till 60 kg, att väga så mycket jag gjorde våren/sommaren 2009. Dit är det 11 kg. Jag kan inte fatta det. Hur kunde jag låta mig själv gå upp 11 kg?! Jag minns att jag vägde 60,2 vid ett tillfälle. Jag var så nära att komma under 60 som var en magisk gräns för mig då.

Jag var ganska nöjd med hur jag såg ut på den tiden, men kunde ändå känna mig tjock på bild. Allt är väl relativt, och är man vad vid att känna sig tjock försvinner nödvändigtvis inte den bilden av sig själv bara för att man går ner i vikt. Kanske var jag inte helt nöjd eftersom jag hade 55 kg som mål? Idag har mitt mål förändrats, jag vill först och främst ner till 60 kg.

Jag har några delmål på vägen:

  • Delmål 1: Under 70 kg
  • Delmål 2: 68 kg
  • Delmål 3: 66 kg
  • Delmål 4: 64 kg
  • Delmål 5: 62 kg
  • Slutmål: 60 kg

Hur ska jag gå tillväga för att nå mitt mål? Först och främst! Sluta tröstäta. Det är där problemet ligger. Punkt.

Som ni vet har jag väldigt svårt att gå ner i vikt. Både fysiskt och mentalt. Men min kämparglöd försvinner inte, för jag ger aldrig upp. Jag tänker heller inte strunta i att skriva om det, ni kommer få höra mycket tjat om vikten framöver. Passar det inte kan ni läsa någon annans blogg.

Jag tar det i min egen takt men jag ska inte äta något socker fram till julafton och jag vill uppnå delmål 1 innan den 3:e december. Jag har iofs inte tänkt frossa i socker under juldagarna, för jag vet hur mycket det kan förstöra. Jag vet att det bara är jul en gång om året, men har jag väl fått in ett bra flyt och lyckats hålla mig ifrån sockret (som är ruskigt svårt för mig) så vill jag inte sabba det bara för att det är jul. Det finns så mycket annat för mig som LCHF:are att äta under julen. :)

Just nu längtar jag tills att min fot helt blir återställd för att kunna springa igen. Jag ser löpare med reflexvästar överallt och jag är avundssjuk.


Strax efter Rydssprånget, maj 2009

LCHP dag 7: Proteinpulver

Idag har jag ätit något som ni aldrig trodde jag skulle äta. Jag köpte en påse proteinpulver som jag hört rätt bra saker om, det innehåller lite kolhydrater och mycket protein. Dessutom ska det smaka bra. Och visst smakade det mycket bättre än andra proteinpulver jag smakat.



Jag tog 50 g (alldeles för mycket visade det sig sen) och blandade med en burk kesella. Fick tipset om det på Kattas blogg. Det var svårt att vispa och jag kunde bara äta två skedar innan illamåendet satte in. Kunde inte få ner det! Det växte i munnen på mig. Såhär två timmar senare känner jag mig fortfarande lite illamående. Proportionerna blev nog lite fel. Men även om jag bara haft i hälften hade det förmodligen ändå inte blivit särskilt gott.

Jag ska testa att blanda pulvret med mjölk, men om inte heller det blir aptitligt ser jag ingen anledning till att fortsätta äta proteinpulver. Jag kan få i mig en bra mängd med protein genom ägg, kesella och nötkött.

Men nu vet jag hur det smakar! :)

Dagens intag:
51 g fett
122 g protein
28 g kolhydrater

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

söndag 21 november 2010

Socker på hjärnan?!

Med anledning av sockerinlägget tidigare idag började jag fundera.. Jag har läst Bitten Jonssons bok Sockerbomben. En riktigt bra bok som alla bör läsa, för alla känner säkert någon som har problem med socker och många har trassligt förhållande till socker utan att veta om det.



Jag började tänka på kapitlet "Har du problem med socker?".

Hon ställer många viktiga frågor som man bör fundera på. Bland annat om man smyger med sitt godisätande, om man gömmer godispapper för t.ex. sin sambo och om man som barn gömde godis och/eller stal sötsaker från någon annan.

Jag själv var tokig i socker redan som liten. Tog alltid massor av blåbärspulver i filen och tog mååånga skedar O'boy i mjölkglaset. Och trots att min mamma var förnuftig och bara lät mig äta godis på lördagarna var jag alltid först med att ha glufsat i mig min godispåse. När jag började högstadiet fick man helt plötsligt äta godis på skoltid, så jag och mina kompisar gick alltid till affären på rasterna och köpte Coca Cola och godis. Varenda dag. Ingen fara på taket med vikten då, jag var smal som en sticka.

Jag började äta p-piller när jag var 15 år och gick upp några kilon pga det. Efter ytterligare två år träffade jag min nuvarande sambo och jag flyttade in hos honom. Han hade bil och helt plötsligt slapp jag att ta cykeln när jag skulle ta mig någonstans. Bristen på motion och alla myskvällar resulterade i att jag gick upp 15 kg på ett år.

Det är min bakgrund.

I Sockerbomben beskriver Bitten Jonsson vad som händer i hjärnan när vi äter socker och att det finns tre olika förhållningssätt till socker; Socialt bruk, Riskbruk (som även innefattar skadligt bruk) och Beroende. I boken finns ett kort test man kan göra för att se vart man faller in.

Med Socialt bruk menas att man inte har några problem med socker. Man äter inte godis tills man blir illamående och man kan sluta äta mitt i en dessert för att man känner sig nöjd.

Jag faller in under Riskbruk och skadligt bruk:

"Riskbruk - som ger enstaka tillfälliga konsekvenser. Om du hör till den här kategorin äter du ibland för mycket på grund av stress eller trötthet, för att du är uttråkad, i en helt ny miljö eller har en fnurra på tråden med hjärtevännen eller liknande. Det är även så här att många äter/dricker för att alla andra gör det utan att nämnvärt reflektera över vilka skador det kan ge förrän man har skador. Men du kanske slarvar max en, två dagar i sträck och tycker sedan att du mår så dåligt av ätandet (eller drickandet eller vad det nu handlar om för drog) att du lägger av och återgår till dina friska vanor hur lätt som helst. Här finns ingen kontrollförlust eller baksmälla. Du kan bestämma dig för att sluta utan större problem.

Skadligt bruk är en allvarliga form av riskbruk där du har vant dig vid att använda en drog för att förändra hur du mår och börjat utveckla en livsstil där det här blir vanligare och vanligare tills du en dag har fått skadliga konsekvenser, som högt blodtryck eller metabolt syndrom. Men du har inte ett beroende."

Därefter följer en förklaring av vad ett beroende innebär. Man har då ett tvångsmässigt ätande som kan få stora konsekvenser med toleransökning (behöver mer och mer socker för att nå samma effekt) och abstinensbesvär vid minskad användning av drogen (sockret). Det här är väldigt invecklat och komplicerat, och tror man sig lida av ett sockerberoende bör man söka hjälp för det.

Jag skulle kunna sitta hela natten och citera ur den boken, för den är SÅ nyttig och bra. Jag har lärt mig mycket genom att läsa den. I förordet beskriver Sanna Ehdin (PhD och immunolog) hur socker kan vara en inkörsport till tyngre beroenden:

"Men modern beroendeforskning visar att mycket socker till barn gör att hjärnan byggs om så att den redan är 'förberedd' för nikotin. Därför fastnar man så lätt för rökning eller snus, vilket i sin tur bygger om hjärnan ännu mer så att man mycket lätt blir alkoholberoende. Man har skapat ett multipelberoende som gör att det är svårt att sluta med drogerna. Internationella siffror visar att 90% av alla alkoholister är rökare jämfört med 30-35% av normalbefolkningen."

Det här hade jag ingen aning om tidigare! Men jag har ändå reflekterat över hur många som försöker sluta röka börjar äta väldigt mycket sötsaker istället. Nu förstår jag varför.

Låna den på biblioteket eller köp boken till dig själv som en tidig julklapp!

LCHP dag 6: Som smort!

Igår slog vi två flugor i en smäll. Vi firade Fredriks syster Elisabeth på namnsdagen och samlades en sista gång i det gamla köket, för på tisdag den 30:e november kommer vårt nya fina kök. Idag skulle vi åka och beställa golv och köpa väggfärg men Colorama hade stängt. Wtf?

Hela familjen Fredrik var här och fikade på LCHF kokostoppar samt hemgjorda "tomtebloss" och mini-cupcakes som Elisabeth bakat. Det går fyra småttingar på en vanlig cupcake, perfekt för mig som inte ska äta så mycket socker :)

Men förutom att äta bakverk älskar jag att se på dem. Söta små skapelser!



Konsten när man gillar sötsaker lite för mycket är att kunna sluta äta det innan man mår illa. Det kunde jag igår.

Idag har jag ätit protein som aldrig förr. Med kvällsmål senare idag blir det 157 g protein. Det är 2,2 g per kilo kroppsvikt. Hurra! :)

Vi åt kebabkött med kebabsås ikväll. Det är en ny favorit hos oss, och så enkelt att laga till. Jag kontrollerar självklart att det inte är någon smakförstärkare i.

lördag 20 november 2010

Bloggträffen!

Det har varit fullt upp precis hela dagen så jag har inte hunnit blogga förrän nu, klockan är 22:40.

Bloggträffen var alltså igår, kl 18:30 på Riva i Linköping.

Jag gick lite på stan med Fredrik innan jag gick in på Riva och hälsade på tre tjejer och en kille som satt vid baren ungefär en kvart innan vi skulle sätta oss till bords. Anna kom strax efter mig och hälsade på alla. Vi satte oss ner och beställde dricka och så småningom mat. Jag tog gös med vinsås och blomkålspuré. Lyckades inte riktigt bekanta mig med alla men trivdes bra på min plats och munnarna gick i ett hela kvällen. Det var riktigt kul att träffa Peter, vi har läst varandras löpbloggar och hade mycket löpning att prata om. Snackade även träningskonvent med Suzan från Ett dussin pannor. Mitt emot mig satt Gustav och Sara. Ett hett samtalsämne var den här hysteriska tjejen som inte hittar något att ha på sig till London :D

Det blev utlottning av lite priser, dessert och när bloggträffen var slut gick jag och söta Jessika, som suttit bredvid mig hela middagen, vidare till Pitcher's där vi hade det jättetrevligt :) Önskade Depeche Mode från DJ:n och kvällen blev en succé. När klockan närmade sig 01 kom Fredrik och hämtade oss och vi skjutsade hem Jessika och jag slocknade i sängen. Helt slut efter en lång och trevlig kväll! :)

Jag tog knappt några bilder under kvällen, det var så många andra ett bra jobb på den punkten.

Hos Anna kan ni se lite fler bilder.

fredag 19 november 2010

Pricken över i!

Gör mig klar inför kvällen. Jag slipper ränna på stan för jag hittade en fungerande outfit i garderoben. Den här ringen är lite pricken över i, den har jag fått av mamma. Den gnistrar av markasiter!

torsdag 18 november 2010

Ett blandat inlägg

Jag ska inte deppa ihop. Jag har suttit och jobbat med en annons som jag tyckte blev så fin och genast mår jag bättre fastän det snart är dags att lägga sig. Här får ni en sneak peak av finingen jag jobbat med nu ikväll:



Jag hoppas bara att de också blir nöjda.

Efter godisätandet är magen inte i särskilt bra skick. Jag borde veta bättre och avstå bara av den anledningen. Åt ingen middag ikväll då jag mest känt mig helt utslagen efter sockerchocken.

Jag fick en så bra kommentar av Josefine i förra inlägget. Den innehöll bl.a. det här citatet:

"Det är svårt att ta ångestkänslorna på allvar om det enda som behövs är en påse godis att ställa allt till rätta."

Jag ska verkligen ha det här citatet i huvudet nästa gång jag får ångest och vill dämpa den med godis. För jag förstår inte vad det är som är så annorlunda i mitt liv nu som gör att jag inte kan hålla mig borta längre än två dagar. När jag bodde i min etta åt jag aldrig godis. Det kunde gå flera månader.

Nåja, jag kan summera min dag följande:

Dagens minus:
  • Prova kläder på stan
  • Godisätandet

Dagens plus:
  • Dagens arbete kring trycksaker och hemsida
  • Mamma!
  • Elisabeth, som jag fick ett par örhängen av idag som hon inte använde
  • Mailet jag fick från anordnaren av Rydssprånget som hade googlat och hittat min blogg och läst om mina erfarenheter av loppet och kommer ta till sig av kritiken (bara en punkt; att flytta tidtagartavlan för att tydligare hitta målet vid slutspurten). Rydssprånget var mitt allra första lopp 2009, då sprang jag 2,5:an fort som tusan. Jag var så stolt efteråt! :) I år sprang jag igen fast den dubbla distansen och satte PB på 5 km terräng.

Hoppas ingen har några high hopes över min utstyrsel imorrn. För det kan bli vad som helst.

Godnatt!

LCHP dag 3: crap!

Dagen började så bra med besök hos mamma som bjöd på stekt bacon och ägg. Sen cyklade jag ner på stan. Jag skulle försöka hitta nåt nytt att ha på mig på bloggträffen imorrn. Blev deppig, kände mig inte tillräckligt fin i något. Jag ramlade ner i ett mörkt hål och det enda som kunde hjälpa mig upp var socker. Så nu sitter jag här och mår alldeles illa och ångrar allt jag ätit. Jag kan bara hålla mig undan i två tre dagar för sen händer nåt.. Jag är otroligt besviken och frustrerade att jag inte klarar det här :-(
Published with Blogger-droid v1.6.4

onsdag 17 november 2010

LCHP dag 2: Tjurig!

Usch, vad jag är tjurig idag. Stora kontraster mot gårdagen då allt var rosa skimmer.. typ.

Det började med att jag skulle cykla ner på stan och möta Fredrik efter jobbet för att träna ihop. Inte ens det klarade jag utan att bli tjurig. De håller på och bygger om på ett ställe inne i stan och jag vart väl helt enkelt irriterad av den begränsade framkomligheten. Väl på gymmet tränade jag biceps och triceps. Körde triceps pushdowns (rätt och felvänd) i kabelmaskin, tricepsextensions i kabelmaskin, bicepscurls i kabelmaskin och bicepscurls med stång. Det var inte ett dåligt pass men inte heller ett bra, det kändes bara "blaha" av någon anledning. Armar är inte alls lika kul att träna som ben och rumpa som jag tränade igår.

Och på tal om det såg jag en tjej som tränade baksida och lår i en maskin jag inte sett förut. Man står framåtlutad och sätter ena foten på en liten plattform och trycker den bakåt. Den måste jag testa! Någon som vet vad jag menar?!

På väg hem tog vi en promenad genom Trädgårdsföreningen och kikade på några av ljusinstallationerna för årets Vinterljus. Lilla scenen där var upplyst av olika lampor som skiftade färg. Väldigt stämningsfullt :)



Har en lite orolig känsla i kroppen idag. Det brukar jag få när jag är i ketos, har nämligen varit väldigt strikt med kolhydraterna sen igår. Jag gillar inte den här känslan, så nu blir det lite mer kolisar om dagarna. Men bara lite :)

Jag lyckats få i mig 117 g protein idag. Ägg och kyckling var det som gjorde det. Men jag kanske behöver få i mig ännu mer? Jag ligger på 1,5 g per kilo kroppsvikt men kanske borde ligga på 2? Vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt. Äggen står mig nästan upp i halsen och jag vill inte äta "torr" mat som jag upplever proteinrik mat är.

tisdag 16 november 2010

Runner's worlds träningsdagbok

Som prenumerant på Runner's world fick jag ett mail idag om deras nya träningsdagbok. Jag använder mig av funbeat sedan tre år tillbaka och är väldigt nöjd med tjänsten.

Det första som slår mig när jag loggar in på Runner's dagbok är såklart utseendet. Allt är snyggt, nytt, fräscht och i kalendern ser man olika ikoner för de olika träningspassen. Så gott som alla träningsformer man vill registrera finns och vid första anblicken så verkar Runner's registrering av reps och vikt vid styrketräning vara bättre än funbeats. Har inte riktigt fått bukt med det där.

Klicka på bilderna för större!




Men frågan är om jag och andra funbeat-användare har lust att gå ifrån något vi vant oss vid och som redan fungerar bra, till det här? Även om den här dagboken kanske är bättre så vet jag att funbeat tjänat sitt syfte i många år, funbeat för mig står för stabilitet och förtroende. Det är ingen ny het fluga liksom. Jag är skeptisk.

Någon annan som tittat närmare på Runner's worlds träningsdagbok?

LCHP: Dag 1 + benstyrka

Började dagen med tre kokta ägg, lite majonnäs och räkor.

Sen cyklade jag ner till Frisk sport & fitness och tecknade ett medlemskap på 6 månader. Sen körde jag styrka för ben. Sittande benspark, sittande lårcurl, benpress, vadpress, squats med 12 kg kettlebell i händerna, vadpress (klarade 60 kg lätt woho!), höftledsabduktion i kabelmaskin och 40 steg utfallsgång hann jag med på 30 min.



Sen duschade jag och bytte om, pratade lite med en av tjejerna i receptionen och cyklade hemåt. När jag väl satt på cykeln var det så skönt i den kalla luften så jag tog en omväg hem. Vanligtvis tar det 7-8 min att cykla hem. Min omväg tog 36 min. Det var skönt! :)

Till middag har vi ätit kebabkött med kebabsås, gurka och tomat. Köpte isbergssallad men den var alldeles full av bruna äckliga djur! :(



Blir jag hungrig någon mer gång ikväll blir det ägg. Då är jag uppe i 103 g protein idag. Det är ca 1,5 g per kilo kroppsvikt. Normalt brukar jag ligga på runt 1,0 g per kilo kroppsvikt.

Känns bra!

måndag 15 november 2010

LCHP & träning inför Göteborgsvarvet 2011

Enligt vissa kan kvinnor få lättare att gå ner i vikt om de ökar proteinintaget till bekostnad av fettintaget.

Men det är lättare sagt än gjort. Jag är så inkörd på fett och jag trivs väldigt bra med att äta som jag gör, alltså mest fett. Men för att gå ner i vikt behöver jag idag göra mer än vad som krävdes för tre år sedan då jag började med LCHF och tappade i vikt som aldrig förr. Då kunde jag äta fet yoghurt med bär och nötter till frukost och ligga på 1500 kcal om dagen. Något som inte alls fungerar idag. Jag antar att kroppen vänjer sig och behöver något nytt för att vilja förändras.

Det är svårt för mig att göra det här "lilla" extra som behövs. Och ibland är det också svårt att definiera vad det lilla extra är för något. Jag har kört ren LCHF utan resultat och kombinerat VLCD (very low calorie diet) med LCHF utan långvarigt resultat. Men jag har sällan kört LCHP (Low Carbohydrate High Protein) av någon anledning. Kanske är det svårt för mig att äta mindre fett? Någonting måste jag göra, för det jag har gjort hittills funkar inte.

Så jag tänkte satsa på ägg till frukost och mellanmål (om det behövs) och fisk, nöt- eller kycklingkött till middag. Jag kommer inte att slänga äggulan som jag vet många gör, jag är nämligen varken rädd för vitaminer, fett eller kolesterol. Jag kommer sannolikt inte heller att dricka proteindrinkar. Jag har egentligen inget emot det, men jag vill i första hand ha naturliga proteinkällor.



P g a fotskador har jag fått pausa i löpningen under november, men jag kommer fortsätta att styrketräna för att få upp en grundstyrka i kroppen. Jag har svårt för att satsa på fler än en sak i taget när det kommer till träningen, så nu passar jag på att träna upp styrkan när jag inte kan löpträna. Ökad styrka i kroppen kommer gagna löpningen i det långa loppet. Jag ska nämligen springa Göteborgsvarvet nästa vår och behöver bland annat en starkare bål för att orka springa alla 21 km.

I våras sprang jag min första halvmara längs Göta Kanal mellan Ljungsbro och Borensberg, och det gick bra de första 14 km. Sen började rygg och höfter säga ifrån. Det vill jag undvika i kommande halvmara. Jag tror jag kan kapa tiden med en halvtimme genom att bara bli starkare i kroppen. Viktminskning kapar ju några minuter det med.

Med det i åtanke kommer jag göra allt som står i min makt för att nå ett av mina största mål inför våren 2011 - att springa Göteborgsvarvet utan få ont. Träningen började förra veckan, kosten börjar imorrn.

Lättmjölk

Det är lätt att tro att lättmjölk är nyttigare än standardmjölk. Den innehåller ju mindre fett och mer vitaminer. Det många inte tänker på är att vitamin A och D (som är de tillsatta vitaminerna i lättmjölk) är fettlösliga och alltså inte kan tas upp av kroppen utan fett.

Bummer!


Macbook pro & iMac

Idag är en såndär dag där jag inte ska göra någonting. Under den här tiden av månaden lider jag av värk i både mage och rygg, och då är det skönt att bara mysa ner sig i soffan bland kuddar och filtar. Titta på serier, spela TV-spel och såklart jobba ett par timmar ikväll. Håller på med ett litet större projekt just nu som jag gärna vill ha klart nästa vecka. Det är inte så svårt, men det är mycket att göra och det tar tid.

Jag är så glad över min Macbook som gör arbetet lite lättare. Jag köpte den för över ett år sedan för mina studier då jag studerade Grafisk design i Dalarna och den är snabb, den hänger sig aldrig och man slipper drivrutiner, Windows update osv. En annan sak som jag som jobbar mycket med färger och foton på datorn uppskattar är skärmen. Den är helt enkelt kanon.



För några år sedan skulle jag köpa en laptop från HP. Jag tog hem den och hann använda den i några dagar, sen stod jag inte ut längre. Skärmen var alldeles för kass för mitt ändamål. Det jag märker på laptop-skärmar och skärmar över lag är att lysrören oftast sitter i nederkant och fräter ut färgerna där. Kontrasterna skiljer sig alltså avsevärt beroende på vart på skärmen man tittar. Att inte kunna lita på det man ser på skärmen är något som alla som jobbar med trycksaksproduktion vill undvika. Det tycker jag Mac har lyckats med riktigt bra. Färgerna på skärmen och färgerna på tryckt material stämmer väl överrens.

Nu skulle jag bara vilja ha en lite större iMac att jobba vid. 13" är på gränsen för litet när man jobbar med t.ex. kataloger och broshyrer där man måste ha flera fönster och dokument öppna. En 27" iMac står högt upp på min önskelista.



Updat: Åh! Där kom det ett till jobbmail om två hemsidor jag ska göra re-design på under december. En annons ska vara färdig på onsdag. Hur ska jag hinna?! :)

Det konstiga är att jag inte startat eget än.

söndag 14 november 2010

Födelsedagsfirande & Fars dag-fika x 2!

Åh! Vilken bra dag det varit! Perfekt avslut på veckan.

Först tog jag och Fredrik en sväng på stan, sen åkte vi hem till min mamma för att fira min lillasyster som fyller 24 år och min pappa på Fars dag. Jag bjöd på mandelbiskvierna och jag tror de tyckte de var goda även om det var lite mycket smör i (det stod ju så i receptet!). Min lillasyster har ett syndrom som heter Cornelia de lange så hon är inte som andra 24-åringar. Men hon tycker mycket om att snurra på saker så vi köpte ett glittrigt lättsnurrat hårband och en mjukis-Skalman som jag tyckte var fin. Mamma hade köpt en laktosfri chokladboll till henne dagen till ära.


Recept på mandelbiskvierna hittar ni här!

Till pappa köpte jag strumpor och kalsonger. Tråkigt jag vet, men i hans arbete går det åt mycket strumpor så det var ändå uppskattat :) Det var kul att ha både mamma och pappa samlade. De separerade när jag var liten, men kan ändå umgås och ha kul.

Efter det åkte vi hem till Fredriks lillasyster ElisabethFars dag-fika där två pappor firades. Bjöd på mandelbiskvierna som hade blivit över men jag tror alla tyckte det var för mycket smörkräm i. Nästa gång ska vi göra lite mindre och även tillsätta romessens.

Eftersom hela Fredriks familj med respektive var samlade passade vi på att lotta ut vem som ska köpa julklapp till vem. I Fredriks familj brukar de köpa en större present till någon annan i familjen, och också köpa två mindre paket till julklappsleken. Väldigt smart och ytterst ekonomiskt om man har en stor släkt :)


Jag och Fredriks söta brorson Theo. Kolla den söta kudden från H&M Home!

Elisabeth hade sytt fyra små nackkuddar till vår soffa. Så omtänksamt! :)



Nu är jag så trött att jag kan somna när som helst. Hoppas ni haft en trevlig helg! :)

lördag 13 november 2010

Sötma = sötsug

Det finns så mycket i vardagen som kan ge upphov till sötsug. Det som brukar trigga igång det för många är stress.

Det är inte ofta jag känner mig stressad så det är inget problem för mig, tack och lov. Problemet hos mig ligger i vad jag väljer att äta till frukost, tror jag. Jag har funderat på det här de senaste dagarna och det tycks hänga ihop.

Har funderat på vad jag ätit till frukost de dagar sötsuget sätter igång och det verkar vara så att frukosten som triggar sötsuget består av mer kolhydrater än normalt och innehåller söta smaker. Det kan t.ex. vara rostat low carb-bröd med marmelad. Även sötad yoghurt kan ställa till det. Inte så mycket kolhydrater i det, jag vet. Men det är sött och innehåller mer kolisar än min normala äggfrukost som innehåller näst intill noll kolhydrater och ingen sötma, och på det håller jag mig lugn resten av dagen.

SÅ känslig är jag med andra ord, blodsockret behöver inte åka bergochdalbana för att jag ska bli tokigt sugen på godis, det räcker liite med smak av sötma. Men jag är knappast ensam. Annars skulle personer som sockerberoende-experten Bitten Jonsson vara arbetslös.

Bakning av LCHF-biskvier pågår!

Spana in den här smörkrämen! :)



Biskvierna ska vi sen ta med mig hem till mamma imorrn. Min syster fyller år och så är det ju Fars dag :)

UPPDAT: Har smakat en biskvi och de blev helt OK, men det ska vara lite romessens i smörkrämen och tyvärr hade inte vår affär det så det fick gå utan. Kan tänka mig att de faktiskt blir goda med den ingrediensen för nu smakade de inte så mycket.

Kommer fota dem på kalaset imorrn och länka till receptet.

fredag 12 november 2010

Kyckling i krämig fetaostsås

Surfade in hos Åse på 56kilo.se som vanligt och hittade det här receptet.

Mycket gott! :)

Nya saker på träningsfronten

Förra veckan började jag min provvecka på Frisk sport och fitness och tränade armar i måndags och ben i onsdags. Det har gjort att jag börjat trivas mycket mer med mig själv. När man (jag) styrketränar förändras min självbild. Dels för att jag känner mig stark men det ger också en liten egokick att våga ta för sig på gymmet och gå på de fria vikterna.

Jag känner mig snygg i färgglada träningskläder och formsmickrande träningslinnen i starka färger är bland det snyggaste jag vet. Hittade det här linnet, som har en lika stark rosa färg som headern här på bloggen, på sportamore.se som har fri frakt och fri retur. Kanon tycker jag! Jag gillar utbudet men även utseendet på sidan. Jag blir glad när jag surfar runt på den. Varför kom inte jag på en sådan idé? :)

Sen beställde jag Stora boken om styrketräning som inte kostar så mycket alls nuförtiden. 212 kr hos adlibris. Förutom hela 114 övningar innehåller den matnyttig information om hur man utformar mål, hur man mäter sina resultat och hur man tränar rätt. Det finns en sida där man kan fylla i sina mål, när de ska vara uppfyllda etc. Smart! :)





Tack! (uppdat.)

Tackar alla så hemskt mycket för fina ord! :) Jag har inte svarat på era kommentarer för jag har knappt suttit vid datorn idag, men många av er har både rätt och är väldigt söta.

UPPDATERAT: Kan inte tacka er nog för era ord. Att ni lagt ner så mycket möda på att skriva snälla och långa kommentarer :) Tänk om det kunde vara så lite oftare?

Jag förstår att man kan uppskatta en blogg i tysthet och att det inte behöver betyda att man gör ett dåligt jobb om folk inte kommenterar. Men det är svårt att känna så om sin egen blogg och när nästan alla "beundrar bloggen i tysthet" måste det ju vara något som inte stämmer. Jag kommenterar alltid hos mina favoriter så jag kan inte riktigt förstå varför andra inte gör likadant. Jag tror inte att min blogg är svårkommenterad, för här finns mycket positivitet, tips, färger och bilder. Är det något mer jag kan göra för att ni ska visa er lite mer?

Alla tänker olika och för att jag ska tycka att det är kul att dela med mig av saker behöver jag era åsikter och synpunkter. Ert pepp och stöd. Är det OK med er? Ge och ta liksom.


---

Så vad gör man om man inte surfar bloggar/skriver blogg? Jag har varit hos mamma som bjöd på god brunch. Att ta mig dit med cykeln tog världens tid för jag har grym träningsvärk i benen sedan ett tungt benpass på gymmet igår. Det är den i särklass värsta träningsvärken jag haft. Det är inte en sådan skön träningsvärk som man brukar få utan det här gör ont, på riktigt. Tänk er den värsta träningsvärken ni haft och multiplicera det med tio. Vissa tror att det beror på att jag äter LCHF medan andra hävdar att jag helt enkelt fick till ett grymt pass. Jag tror både och, för sånhär kontakt som jag fick igår har jag aldrig känt med kolhydrater.

Värken går nog över om ett par dagar. Det skulle vara trevligt om jag iallafall kunde gå imorgon. Ikväll har jag inte behövt röra mig så mycket för Fredrik har fixat mat och passat upp på mig. Han är världens bästa! :)

Vi har dessutom spelat TV-spel och klarat en hel värld. Mario är inte alltid så lätt, men kul är det.

onsdag 10 november 2010

Trött på skiten

Varje gång jag går in på bloggen blir jag lite deppig. Jag tror man behöver känna sig trygg i sig själv för att kunna ha en bra (och stor) blogg, det gör inte jag. Jag ger bort en liten del av mig själv i varje inlägg och för varje tyst besökare sluter jag mig allt mer. Jag börjar ifrågasätta mitt bloggande. Till slut blir det inget kul. Och jag vill inte verka gnällig så jag säger ju såklart ingenting. För jag tycker själv det blir knepigt när jag läser en blogg vars författare gnäller om för lite kommentarer. Men för mig sitter allt lite djupare än så. Jag behöver energi för att ge energi. Så länge jag kan minnas har jag varit jävligt bra på att ge energi utan att få någon tillbaka, utan att kräva någonting tillbaka. Jag är en sån som håller tyst, som sällan tar plats i olika sammanhang, och till slut brister det. För eller senare.

Det skulle vara kul om någon någongång sa "Hej Dessi, vilket bra jobb du gör".

Anna & Monique - två kanonbloggar!

Tack för alla bloggadresser! De flesta läser jag, men det var några nya som jag ska kika in på.

Någon här tipsade mig om Anna JD Jacobssons blogg. Jag tror hon var en av de första stora LCHF-bloggarna med många goda och uppskattade recept. Att hon fotar som en gudinna är nog inte heller någon nackdel :)

Monique Forslunds blogg är en annan favorit hos mig. Det verkar vara sådant go i henne! Hon har sunda värderingar, lagar god mat och tränar en hel del. Inspirerande helt enkelt :)

Förra året var jag och en bekant på en LCHF-kväll i Vansbro. Det var på den tiden jag pluggade i Dalarna och min farfar bodde i Vansbro. Både Anna och Monique skulle prata om sina viktresor, så såklart att jag var där! Det var jättekul att träffa dem båda under en och samma kväll.

Bildbevis:

Gårdagens middag: fläskkotletter med svamp- och baconsås

Igårkväll kom Fredrik hem från Stockholm. Vrålhungrig! Lunchen hade bara bestått av en bit lax och lite halloumi. Ingen mat för en fullvuxen karl. Så jag lagade en middag som är en återkommande favorit hos mig; fläskkotletter med svamp- och baconsås. Baconsåsen är så god att jag kan äta bara den :)

Jag kryddar kotletterna med salt och rikligt med vitpeppar. Till såsen hackar jag några champinjoner, en halv gul lök och klipper ner ett paket bacon i en stekpanna. När allt är geomstekt häller jag i ungefär 1 dl grädde och en skvätt soja och låter puttra på svag värme några minuter.

Mums!




Saknar vinterlöpningen!

Det var snökaos i länet igår. Det snöade och blåste hela dagen. Jag satt mest inne, har svårt att ta mig någonstans för cykling var förenat med dödsfara och min fot mår ännu inte bra. En liten del i mig önskade att jag kunde ge mig ut på en löprunda nu när snön hade kommit för första gången den här vintern. Jag har så starka minnen till vinterlöpningen för ett par år sedan då jag tog långa långsamma pass på hårdpackad snö med musik i öronen. Jag älskar att springa på vintern, det är nog min bästa årstid.

Idag ligger det ett vackert tjockt vitt täcke över marken, det är alldeles vindstilla. Väldigt vackert :) Mymlan har fått vara ute på balkongen en sväng, men hon blir inte långvarig. Det är nog för kallt för henne nu.