torsdag 31 mars 2011

Bland det onödigaste jag sett


Jag står inne på Coop Forum och ser det här. Fryst färdighackad lök! Ska jag skratta eller gråta?!

Har ni någon sån där onödig produkt som ni vill dela med er av?
Published with Blogger-droid v1.6.5

Det doftar påskliljor

Det doftar påskliljor där jag sitter just nu. Vid matbordet.. :)



Förra veckan var kaotisk matmässigt. Jag åt godis säkert fyra av sju dagar. Det blir lätt så när saker hopar sig och jag inte ser någon annan utväg än att stoppa huvudet i sanden. Nu har jag dock tagit tag i de här sakerna och känner hur jag lättat, att jag har kontrollen igen. Det är skönt.

Sockerfritt mars blev det alltså inte. Men det gör inte så mycket på det stora hela.

Jag har några kilon jag vill bli av med innan 21:a maj. Det är lite mindre än två månader kvar. 58 kg var mitt mål. Det var ett mål jag satte upp med förutsättningen att jag skulle äta efter helt efter min matplan, alltså 1200 kcal om dagen med en fördelning på ca 45E% protein, 40E% fett och 15E% kolhydrater. Känns det realistiskt idag? Nej. Ingen kan hålla en plan till 100%. Det är misstagen som gör oss mänskliga, eller om jag ens ska kalla det för misstag? Mänskliga avsteg kanske är en bättre formulering. Jag vet vart jag står kostmässigt och vad som fungerar för min kropp, och med den vetskapen kan jag sedan göra medvetna val. Det tror jag är viktigt. Att veta varför man gör på ett visst sätt och vara medveten om hur kroppen reagerar på olika livsmedel.

En köttbit med en god sås till kan idag vara minst lika lockande som en påse godis. Att äta god, smakrik och mättande mat gör resan lite lättare. För vem skulle inte bli galen om man bara fick äta sallad till lunch? Många klappar sig själva på axeln och tycker att de är så duktiga för att de just bara ätit en sallad till lunch, utan dressingen. Samma personer tycker samtidigt att de förtjänar bullen på eftermiddagsfikat för att de varit så duktiga och bara ätit en sallad till lunch.. Det hänger liksom inte ihop!

Livet är inte en spikrak linje. Livet är inte perfekt och ingen kan förutse vad som kommer hända, hur man kommer reagera. Därför kanske det var naivt att tro att jag skulle äta helt perfekt efter min kostplan dag efter dag. Men jag försöker. Samtidigt är det viktigt att skippa det dåliga samvetet. Jag känner att jag har släppt det lite nu. För resultatet på vågen är det naturligtvis inte bra att äta socker, men är det verkligen det som betyder mest? Huvudsaken är kanske att jag lär mig någonting på vägen och att jag tar små kliv framåt?

onsdag 30 mars 2011

Mandelsmör



Har ni testat mandelsmör? Jag som inte gillar jordnötssmör tänkte att mandelsmör måste ju vara gott! Jag såg att Ica Maxi sålde den här burken från Renée Voltaire och köpte den för någon vecka sedan, men har inte öppnat den förrän nu. Jag tog och smakade den och den var riktigt god! Perfekt att ha i t.ex. mandelpannkakor eller bara äta den som den är. Ta en sked när man är hungrig liksom. Nom!

Inlinespremiär!

Igår var jag ute och sprang, idag åkte jag inlines. Det är bland det bästa jag vet faktiskt. Kanske för att jag själv på ett så enkelt sätt kan kontrollera hastigheten och därmed kickarna, jag kan ta det hur lugnt som helst när jag vill och blåsa på i 30 km/h i en nedförsbacke när jag vill det. Det är där kickarna kommer in.

Det är inte sopat överallt än och det var lite trixigt att hitta en bra rutt. Men Lambohovsleden är helt fri från grus då man saltade den i vintras. Nästa vecka kommer mina nya inlines från Tyskland och då hoppas jag att man lyckats få bort lite mer grus.

Jag åt jättemånga kryddjärpar igårkväll vid kl 18. Jag är fortfarande mätt såhär klockan 13:30. Win!

tisdag 29 mars 2011

Resultat av undersökningen

76 personer har svarat på frågan om de äter någon form av lågkolhydratkost*.

Resultat:
58 personer (76%) svarar JA
13 personer (17%) svarar NEJ
5 personer (6%) svarar NEJ, men funderar på att börja


*Definition: under 100 g kolhydrater per dag.

måndag 28 mars 2011

Entrecôte & nya jeans



Den här middagen smakade extra bra efter en dags städande och fejjande hemma hos mamma och en eftermiddag på jeansjakt på stan. Mer om det senare.. Jag ÄLSKAR sparris! Jag skulle kunna äta bara sparris som en måltid. Vi brukar koka upp sparrisen och sen steka den lite snabbt i smör och ha lite flingsalt på. Det blir väldigt gott!

Jeansjakten så.. Jag gillar Esprit väldigt mycket då de verkar ha hajjat det här med kvinnliga former, men deras jeans är tyvärr inte av de hippaste slaget så där hittade jag tyvärr inget. Tog en snabbtitt på H&M, MQ och Sisters men hamnade till slut på JC. Där får man bra hjälp, de har många modeller och de lägger upp byxorna kostnadsfritt. Det tycker jag att fler butiker borde göra.

Jag hittade ett par ljusa jeans från Crocker med bootcut som passar min figur bra. Att hitta ett par jeans bland de tre första paren jag provar måste vara rekord. Jeans har alltid varit väldigt knepigt för mig att hitta. De kostade 599 kr, inte alls farligt för ett par jeans tycker jag. De sydde upp dem på en halvtimme.

Tänk er dessa med ett par snygga tygskor nu till våren. Fräscht! :)



Det sägs att ungefär 1/4 av Sveriges befolkning äter kolhydratreducerad kost. På TV4 Nyheterna kunde man se mer om detta. Jag tycker det är bra att fler får upp ögonen för kolhydratreducerad kost. För varför ska vår kost bestå över hälften av något som inte är essentiellt? Dietisten Anna Ottosson håller dock inte med och säger att fettfobin bytts ut mot kolhydratfobi. Grejjen är att så gott som alla som testar att skära ner på pasta och bröd upptäcker att de blir så mycket bättre i magen av det. Just för att med de kolhydraterna kommer gluten, något som väldigt många är känsliga mot.

Många magar skulle må mycket bättre av att skära ner på livsmedel som innehåller gluten. Vill man sedan äta kolhydrater kan man välja till exempel potatis och bönor. Kolhydrater måste inte vara bröd och pasta. Jag skulle önska att debatten uppdaterades lite mer om detta. Att våra magar och tarmar inte har anpassats till gluten istället för att bara snacka kolhydrater i allmänhet.

Se klippet från nyheterna här:

torsdag 24 mars 2011

Vad är socker för dig?

Igår kom sockerdemonen över mig och det enda enda som skulle lugna ner mig var godis. Jag tror många "unnar" sig en godisbit när det varit en tuff dag på jobbet eller vad det kan vara, och jag tror många inte ens reflekterar över det. Allra minst bloggar om det. Många tar säkert en fika på stan och äter den där muffinsen av bakomliggande orsaker. Socker lugnar, tröstar.

Jag försöker mota bort sockermonstret men när jag förlorat mot hans envishet känns det både skönt och oskönt. Skönt att fighten är över, skönt att bara kunna ge upp för en stund och sluta kämpa.

Vad är socker för dig? Uppåttjack eller neråttjack?

onsdag 23 mars 2011

Onsdag mitt i veckan!

Idag har jag varit på ett långt förmiddagsmöte och när jag skulle cykla hem möttes jag av en helt galen motvind (kuling 11 m/s). Det i kombination med att det bara är uppförsbackar på vägen hem gjorde mig helt matt. Det kändes som att det tog dubbelt så lång tid att ta sig hem som det var att ta sig dit.

Nu har jag tusen saker att ta itu med, det är visitkort, liftguider som ska fyllas med en hel drös av nya liftar, hemsida, annonser m.m. Men jag tycker det är rätt kul ändå och jag lyckades förhandla mig till en bra timlön när kontraktet skulle förnyas så jag är nöjd. Jag har nu arbetat för dem i ett år och det har fungerat bra. Jag kan själv bestämma mina arbetstider och jag jobbar hemifrån vilket både har för- och nackdelar. Vidare är alla medarbetare väldigt trevliga och har jag lärt mig en sak så är det att trevliga kollegor inte är att räkna med.

Förresten har jag kanske en ny praktikplats på G. Det är på en tidning i stan. Ingenting är bestämt och den här gången har jag inte lagt så mycket tyngd på det hela. Blir det ett ja blir jag såklart glad, det vore kul att jobba i en kreativ professionell miljö med allt vad det innebär. Men jag blir inte jättebesviken om det blir ett nej. Det känns som att det händer så mycket ändå och jag har som sagt mycket att ta itu med.

Kostplanen har ändrats något, jag äter färre kolhydrater och i gengäld känner jag mig mer mätt och jag behöver inte hålla lika stor stenkoll på energin jag stoppar i mig. Det tycks regleras av sig självt. Att jag är i ketos är det ingen tvekan om, känner den klassiska metallsmaken i munnen. Hoppas komma väga 63-nånting på söndag!



Just nu tittar jag på inrednings-TV och försöker slappna av med en Pepsi max. Senare ikväll ska jag fira Fredrik. Vi hann inte riktigt med det igår när han fyllde eftersom vi var på Jonas Colting-föreläsningen från kl 17 till 21:30.

Kul att så många svarat på min undersökning förresten! Det är ju många av er som äter lågkolhydratkost.

Tack alla ni söta som skriver! Ibland är jag dålig på att svara på era kommentarer men ni ska veta att jag läser och värms av varenda en! :)



tisdag 22 mars 2011

Soligt och supervarmt!

Vilken helvändning det blev!

I torsdags fick vi massor av snö, idag är så gott som allt borta. Solen strålar som aldrig förr och det är minst 11 grader i skuggan. Jag cyklade iväg på ett möte nere på stan idag och på hemvägen har jag en uppförsbacke på ca 1 km. Jag höll ärligt på att dö av värmeslag. Vart ska detta sluta?! Min vårjacka som jag sett fram emot att ha i många veckor framöver blev plötsligt för varm..

Men inte ska vi vara ledsna för idag fyller min sambo 32 och det ska vi fira med att gå på föreläsning med Jonas Colting på Radison i stan.

För snart tre år sedan..



För snart tre år sedan var jag med i en helsida i lokaltidningen eftersom LCHF var helt nytt. Jag fick reda ut begreppet lite och komma med olika tips. De tipsen står jag för än idag:

Desirés fem hälsotips:
  • Ät ekologisk och naturlig mat som kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, smör, grädde och grönsaker
  • Undvik lightprodukter och tillsatser i maten
  • Skär ner på spannmål
  • Välj riktigt smör istället för margariner och omega 6-rika oljor
  • Var inte rädd för det naturliga animaliska fettet

Sedan dess har jag varit med i ytterligare tre artiklar; en i Aftonbladets hälsobilaga, en om att träna utan kolhydrater i Fitness magazine och en som var i lokaltidningen idag.

I snart fyra år har jag hållit fast vid att äta lite kolhydrater och mer fett och protein. Någon modediet är det alltså inte talan om. För mig är detta inte det minsta krångligt längre. Det går utmärkt att hålla dieten oavsett om jag är ute på restaurang, om jag reser bort eller hälsar på vänner. Omgivningen påverkar inte mitt sätt att äta, det går alltid att få tag på lågkolhydratsalternativ.

Att träna är inte heller något problem. Både jag och min sambo löptränar hårt utan kolhydrater. Ändå är den här dieten speciellt bra för dem som vill gå ner i vikt och inte vill eller kan träna av olika anledningar. Träna bör man göra då kroppen (och knoppen) behöver fysiskt motstånd, men att träna som en tok för att gå ner i vikt fungerar nog ganska dåligt för de flesta och i synnerhet för mig. Betänk också perioder av sjukdom, de flesta blir trots allt förkylda och sjuka emellanåt och använder det som ursäkt till att gå upp i vikt eftersom de inte kunnat träna. Det tycker jag är synd.

Min kost utgörs i grunden av LCHF men jag äter ändå socker ibland. Jag vill inte leva ett liv utan lösgodis, men jag är medveten om att det kan vara svårt att bryta mönstret om jag äter en påse lördagsgodis. Det gäller att vara stenhård med att se till att det inte blir söndagsgodis och måndagsgodis också.. Det är svårt och jag gör oftast rätt i att låta bli. Jag funderar ganska ofta på vad jag tycker är värt här i livet. Är det värt att äta socker med konstiga färgämnen ibland? Tar kroppen skada av hög glykemisk belastning ibland? Troligtvis inte. Kroppen är sannolikt byggd för att klara detta, men den klarar inte hög glykemisk belastning varje dag år efter år.

Lustigt nog kan min kropp hantera rent socker bättre än mjöl. Mjöl i kombination med laktos är värst. Tänk semlor.. Jag struntar i om jag har IBS och allt vad det heter. Isåfall har varannan svensk den diagnosen eftersom så gott som alla som testar LCHF säger att deras mage mår mycket bättre. Det kan ju faktiskt vara så att våra kroppar inte är anpassade till att äta en kost rik på gluten.

Nu skulle jag vilja veta hur många av er läsare som äter lågkolhydratskost. Det vore väldigt kul om ni ville rösta i min lilla omröstning här till höger.

måndag 21 mars 2011

Pannbiffar med smak av vitpeppar

Jag gillar sting i pannbiffar. En av mina favoriträtter som yngre var mammas pannbiffar som hon serverade med bl.a. sås och kokta konserverade ärtor. Jag ringde henne ikväll och frågade vad hennes secret var. Förutom salt så har man i vitpeppar, kryddpeppar och italiensk salladskrydda. Mest vitpeppar såklart, kryddpepparn skulle man vara lite försiktig med eftersom det annars kan smaka lite konstigt.

Använde blandfärs då nötfärs kan bli lite torrt. Rev ner en halv gul lök till 500 g färs.

Stekte dem 3 min på varje sida och satte in dem på 175 grader i ugnen i 5 min. Delade en med Fredrik när de var klara och det blev tummen upp! :) Riktigt saftiga och mycket smak av vitpeppar. Nu har jag till frukost imorrn!

Dagens projekt: pannbiff

Idag tänkte jag ge mig på att göra pannbiff. Det är ju ruskigt gott! Tänk er stekta pannbiffar med sås, inlagd gurka, lite lingon och kokt blomkål. Nom!

söndag 20 mars 2011

Från bildarkivet

Mina fotografier

Jag älskar att fotografera. Jag vill att min blogg ska innehålla mer bilder än text eftersom en bild säger mer än ord. En bild kan lyfta en text, men inte tvärtom.

När jag fotograferar använder jag oftast min Panasonic Lumix LX3 men jag fotograferar också med min android-mobil och använder då en app som heter Vignette. Utan tvekan den bästa appen jag har i mobilen.

Jag fotograferar alltid med manuella inställningar och ställer alltså in ISO, bländare och slutartid efter rådande omständigheter. Sensorn i kameran är väldigt ljuskänslig så det blir bra bilder även i dunkla miljöer.

Det bästa ljuset att fotografera i är utomhusljus men då jag inte alltid har tillgång till det får jag piffa till bilderna i efterhand. Givetvis bör ambitionen vara att komponera en så bra bild som det bara går från första början, men ibland räcker det inte till och då är Photoshop ett bra verktyg.

Jag använder mig i huvudsak av curves, levels och vibrance. Den sistnämnda hittar ni under Image/Adjustments. Färgerna i bilden får ett uppsving. Men justera bara lite grann, för mycket kan göra att bilden ser onaturlig ut. Ibland använder jag också Shadows/Highlights som ni hittar under Image/Adjustments för att ljusa upp skuggor och andra mörka partier eller mörka ner för ljusa partier i en bild.

Det händer också att man måste fotografera med höga ISO-tal och då blir det lätt brus i bilderna. Neatimage fixar bort bruset i ett nafs!

Det är så gott som allt jag gör med mina bilder, jag ljusar upp, förstärker färger och tar bort brus ibland men jag förvränger dem aldrig. Jag är ingen expert på fotoredigering men jag tycker mitt sätt fungerar ganska bra. En ljus bild med klara starka färger tilltalar mig, medan en halvmörk bild tyvärr inte gör det.

Bilden på hallonen blev lite mörk så den fick jag redigera i efterhand.





Fotoinspiration:
Linnéas skafferi
Kalasgott blogg
En bulle i ugnen²
Lyckliga Mamman
Nevnariens Photoshoptips

Min helg i bilder


Den här bilden blir jag så glad av! :) Solen, färgerna..







lördag 19 mars 2011

Inget kött förrän du sprungit en mil!

Fin middag väntar ikväll! Både jag och Fredrik persade på milen på Mantorp park idag och vi har bjudit hit Fredriks lillasyster Elisabeth. Vi har gjort oss värdiga av ett stycke finkött och det blir en repris av förra fredagens middag, alltså oxfilé. Det är ju så gott! :)

tisdag 15 mars 2011

Ute i solskenet!

Idag har solen strålat över Linköping! Jag passade på att ta en promenad i solskenet och så ville Theresa till Ikano/IKEA så jag traskade bort till henne och vi tog den 45 min långa promenaden dit. Allting ligger inom promenadavstånd i Linkan.

Annars då? Vad har ni för er?

söndag 13 mars 2011

Varma mackor



Igår gjorde Fredrik varma mackor på low carb-bröd. Svampsåsen som blev över från i fredags som fyllning och så ost ovanpå med lite peppar och flingsalt. Det ser inte mycket ut för världen men det var jättegott! :) Saltet ovanpå var verkligen pricken över i:t!

Viktuppdatering nystart v.3

Har uppdaterat vikttabellen i högermarginalen. Jag gick ner - whopping - 0,2 kg den här veckan. Jag har följt viktutvecklingen hela veckan och har som lägst varit nere på 64,6 kg, alltså samma vikt som idag.

Jag har sett tillbaka på viktnedgången från i vintras och vissa veckor gick jag ner 0,7-1 kg medan det andra veckor bara blev 0,2 kg eller t.o.m ett par hekton plus. Den här veckan blev alltså en sådan vecka där jag inte gick ner så mycket. Men jag behåller 64:an och närmar mig 63:an, det är jag glad över :)

fredag 11 mars 2011

Oxfilé med trattkantarellsås & blomkålsmos



Ikväll har vi lagat mat tillsammans jag och min sambo. Det brukar bli bäst så :) Fredrik har skött köttet som tillagats snabbt i stekpanna och sen i ugnen. Jag har fixat sås, mos och smörstekt haricot verts.

Blodig oxfilé som ni ser. Köttet föll nästan isär i munnen och allt tillsammans smakade väldigt gott. Hade vi fått in det här på en finare restaurang hade vi varit mycket nöjda :)

Jag blev sjukt mätt! Blomkålsmoset var väldigt gott men samtidigt mäktigt. Det är perfekt substitut till potatismos och man slipper paltkoman. Man kokar bara blomkål tills det blir mjukt och så mixar man det tillsammans med en klick smör, salt och peppar. Man kan tillsätta lite grädde om man vill.

Skönero köttbutik

Vi har varit i nya köttbutiken i stan och köpt med oss en fin bit kött som vi ska laga till inför fredagsmyset.

Kan ni gissa vad det blev för kött? :) Vi tänkte stoppa in den i ugnen och servera köttet tillsammans med en sås gjord på trattkantareller och vispgrädde, haricot verts och blomkålsmos!


Vår-kalendern utökad!

Livet bjuder på så mycket härligt just nu. Den här våren kommer bli en av de bästa. Förutom att jag kommer springa världens största halvmarathon så kommmer jag få åka till London (dags att boka flyg!), jag kommer få se en av världens bästa singer/songwriters på Hovet i maj och jag kommer gå på föreläsning med Jonas Colting.

Nu har jag ännu en kul grej inbokad i min vår-kalender: inlinesläger i Motala! Från 15:e till 17:e april är det gemensam träning flera timmar om dagen.


Skärmdump från speedskaters.se

Vad sägs om detta upplägg:

Program:
  • Fredag: Träning 17.00 – 20.00
  • Lördag: Träning 10.00-11.30, 14.00-16.00, 18.30-20.00
  • Söndag: Träning 10.00-11.30, 13.30-15.00

Helt underbart med så mycket åkning! Det blir både inomhus- och utomhusåkning om vädret tillåter. Ni anar inte hur mycket jag saknar friheten på hjul just nu. Särskilt med tanke på att mina benhinnor krånglar och smärtar efter varje löppass. Löpningen känns inte särskilt njutningsfull just nu, men det är relativt hanterbart.

Det gäller att träna smart och vila tillräckligt mycket mellan springpassen. Jag stretchar vaderna och framsida smalben varje dag och jag går hälgång för att stärka musklerna på framsida smalben.

Spana in det här videon. Det går ruskigt fort för eliten och liksom cykelåkning åker man i klungor tätt efter varandra. Jag har testat att ligga så tätt efter en annan inlinesåkare och det är riktigt läskigt till en början. Och jag kan säga att det är grymt jobbigt för benen och ryggen att ligga så lågt och åka.



Ett läger med likasinnade och en massa träningstips är perfekt inför Karlstad stadslopp i juni.

Kanske det händer att jag lägger en beställning på de inlines jag är så förälskad i? :)

torsdag 10 mars 2011

Visualisera målet!

Jag har så mycket känslor inom mig just nu! Sprudlande känslor och känslor av självsäkerhet.

Jag tänker på mitt stora mål, mitt mål som jag jobbat mot sedan november förra året. Jag visualiserar den 21 maj då jag och 50-60 000 andra löpare fyller Göteborgs gator. För mig är det första gången jag springer Göteborgsvarvet. Jag har satt ett tidsmål men det gör absolut ingenting om jag kommer i mål senare. Det viktiga är upplevelsen :)



Jag kan nästan känna hur det kommer kännas i startfållan. Doften av förväntan och mängder av laddade löpare som jag kommer springa bredvid, framför och bakom.

Jag ser mig själv, jag smälter in. Jag känner mig som en riktig löpare, jag är stark, jag är tuff. Till skillnad från mitt förra halvmarathon har jag gjort allt jag kan för att göra denna halvmara så bra som möjligt. Min kropp är starkare än förra gången och jag har inte alls lika mycket att bära runt på.

Från idag är det ca 10 veckor kvar till starten. Det är både lång och kort tid. Mitt mål är att gå ner 5 kg tills dess, alltså ner till 60 kg som är mitt första mål och sedan ytterligare 2 kg. Varför? För att jag kan. Nu gäller det att tänka positivt. För vips står jag där på startlinjen. Tiden går snabbare än vad man tror.

Hur många gånger har man inte på försommaren ångrat att man inte tog tag i saker och ting i början av året? Det känns tryggt för mig att känna att jag inte behöver ha bråttom. Jag har startat detta i rätt tid och med de rätta verktygen. Hade jag inte gett mig fan på det i november hade jag kanske fortfarande vägt 71 kg, eller några kilon mer. Då hade jag med all säkerhet känt mig väldigt pressad och stressad. Och bra resultat kommer sällan av stress.

21 maj kommer oavsett om jag väljer att äta en massa socker eller hålla mig till min kostplan. Ett av valen kommer jag garanterat ångra och ett kommer jag garanterat vara mycket stolt över.

Jag visualiserar målet! Jag har en egen inre bild av mig själv hur jag kommer må och känna mig.

21 maj gäller det!

Må bra-dag!


(bild från 2010)

Promenad i vårjackan! Plusgrader. Träffat mamma och fått massor av energi. Har fått ett kul telefonsamtal som involverar Corren och Göteborgsvarvet och ett upplyftande mail som stärkte mitt skiftande skapande-självförtroende väldigt mycket. Jobbat med en hemsida och känt att kreativiteten flödat. Har tagit itu med viktiga saker som jag skjutit framför mig. Följer min kostplan varje dag och inser hur nära jag är mitt mål. 4 kg kvar till mål! Jag mår bra! :)

måndag 7 mars 2011

Gasig?



En av fördelarna med att äta lågkolhydratkost är att gaserna i magen försvinner. Jag vet att Katrin Zytomierska skrivit om detta, och jag vill bekräfta att det stämmer även för mig. Att släppa väder är väldigt ovanligt. Det var också därför som jag direkt lade märke till att magen reagerade på den torkade frukten i Keso Mellanmål. Eftersom magen håller sig lugn och tyst märker jag direkt om den reagerar det minsta på något. Fiffigt I say! :)

söndag 6 mars 2011

Pulstagning - en blogg med koll



Pulstagning.blogg.se: "Forskarlarm"

Keso Mellanmål

Test-åt Keso Mellanmål med cashewnötter, ananas, papaya och apelsin när jag kom hem från min naprapatbehandling. Kombinationen cashewnötter och keso kändes lite skum, men när jag kommit halvvägs ner i burken började jag gilla det. Det smakade helt OK. Jag gillade den mest för att den inte var sötsliskig. Den var knappt alls söt faktiskt. Det här känns nyttigare än dessa drickyoghurts, smoothies och risifrutti man ser överallt som är sötsliskiga och ofta innehåller en hel del socker. Naturligt eller inte, kroppen känner ingen skillnad.

Varje förpackning innehåller 125 g keso och 25 g nötter och frukt.

Näringsdeklaration Keso® Cottage Cheese Mellanmål cashewnötter/ananas/apelsin/papaya:

Energivärde 600kJ/140 kcal
Protein: 11 g
Kolhydrat: 12 g
Fett: 5 g

Efter en stund blev jag lite gasig i magen och det tror jag har med den torkade frukten att göra, så av den anledningen kommer jag förmodligen inte att köpa Keso Mellanmål igen (däremot vill jag testa den med hasselnötter bara för att jag är nyfiken). Behöver jag ett snabbt mellanmål när jag är ute köper jag hellre en ölkorv som håller magen lugn och långvarigt mätt.



Har ni testat denna? Vad tyckte ni?

Jag välkomnar 64:an!

Jajjebox! 65:an ser jag i backspegeln och välkomnar en ny siffra: 64. Du är SÅ jäkla välkommen! :)

64,8 kg vägde jag idag. -1,1 kg den här veckan alltså. Så här lite har jag inte vägt på två år. Nu är jag närmare 60 än 70!


lördag 5 mars 2011

Nystart!

Imorgon är det dags att fylla i en färsk siffra under "Vecka 2" i Nystarten i högermarginalen.

Vad tror ni att det blir?

Nu har jag också köpt den!


Jag har inte ätit den än, men jag återkommer med en review!


Och så en fin bild på oss från dopfikan idag :)

fredag 4 mars 2011

Jag är absolut inte sugen

Bakande hela kvällen! Vi ska på dop imorrn med många gäster och Fredrik syster har varit här och vi har bakat två stora cheesecakes med Orio-botten och en fyllning med philadelphiaost och vit choklad. Cheesecake kan vara det godaste jag vet.. :(



torsdag 3 mars 2011

Formcheck!



Jag blir mer och mer nöjd med vad jag ser i spegeln. Jag börjar se en starkare och en mer fast kropp som klarar av det jag utsätter den för. Det tycker jag om!

Jag tycker om den här bilden på mig, springandes bland andra inspirerande löpare med blicken högt. Precis så jag vill se ut när jag springer. Och jag fick till jättefina hälkickar :) Det finns hopp!



Här springer jag ett riktigt obanat terränglopp i höstas. Jag hade kul, men jag ser lite annorlunda ut.



Jag ser tillbaka på gamla bilder. Det var sensommar och jag hade sprungit en massa bra lopp, just det här loppet var bland de roligaste jag sprungit. Vi sprang genom lera och vattenfyllda kärr. En halvmil rakt ut i skogen bara. Och vid de värsta hindren stod en fotograf och skulle fota eländet. Jag kunde inget annat än att skratta och lufsa vidare i mitt eget tempo :)

Jag var ju rätt stor då. Minns inte mig själv som så stor, för jag kan inte påstå att jag led över min övervikt. Jag ser inte tillbaka på mig själv och skäms, för jag hade det bra. Jag ägde ändå, jag gjorde det många andra inte vågar. Jag ställde upp i lopp och sprang för glatta livet och jag visade mig i bikini på stranden. Det är fantastiskt vad livet kan bjuda på om man inte begränsar sig. Jag lät inte min övervikt komma i vägen för det jag ville göra. Jag slutade tänka att "så fort jag blir smal ska jag göra det och det". Livet är här och nu, inte sen.

Jag var lycklig och lyckan sitter inte i hur jag ser ut. Jag är inte lyckligare nu än då. Men livet har blivit lättare, och det är en förbättring.

Icas lättkvarg

Vi handlade på Maxi idag efter träningen med löparklubben och jag såg Icas egen lättkvarg i mejerihyllan.

Jag blev nyfiken!

Men det var ingen hit. Jag gillade den lättare konsistensen men smaken var ingen höjdare trots vaniljpulver och Stevia. Nej, det finns en gräns för hur mycket fett man kan ta bort innan smaken påverkas markant. Det är stor skillnad mellan 0,1% fett och 1% fett fastän man inte kan tro det.

Dessutom innehåller den inte mer protein än den jag brukar äta så då är valet givet.



Obs! Vill tillägga sedan några undrat. Lättkesella äter jag för att den innehåller mer protein, inte för att jag är rädd för fett. Ni som läst bloggen ett tag vet ju att jag är värsta fettkramaren :) Jag äter ca 45E% protein, 40E% fett och resten kolhydrater och för att hålla den fördelningen är lättkesella the shit!

onsdag 2 mars 2011

Rollerblade Tempest 90 Women

Har ni sett nya modellen av Rollerblade Tempest som precis har kommit ut? De verkar helt underbara.


Jag lade ut mina nygamla på Blocket för en tid sedan men egentligen är det ju helt fel säsong så jag förstår att ingen hört av sig än. Problemet med de nya fina jag köpte i somras är att de har alldeles för stora hjul. Med mina små ben är de verkligen svåra att manövrera och då jag gillar snabb åkning och kvick manövrering var dessa inget för mig.

Vidare var skon något i det mjukare laget och jag vill att de ska sitta åt mer. Förhoppningsvis sitter skon stadigare på Tempest-modellen då det hårda plastspännet sitter högst upp. Det kan man dra åt så hårt man vill.

Rollerblade Tempest 90 har som namnet avslöjar 90 mm hjul. Det kommer bli perfekt. Ett bra mellanläge. Jag gick från 76 mm till 100 mm i och med de nyinköpta inlinesen och det var en alldeles för stor uppgradering. Medan mina nya inlines mer är till för långdistansåkning är dessa anpassade för såväl vanlig fitness-åkning upp till marathondistans. Eftersom jag sällan åker längre än två mil åt gången tror jag dessa kommer passa som handen i handsken.

Ett stort plus är att de också är riktigt snygga. Kritvita med rosa och svarta detaljer utan att det blir för tjejigt.

Kolla videon så förstår ni vad jag menar:



Jag ska delta i Karlstad stadslopp på inlines i juni och med mindre hjul behöver jag inte vara livrädd för att inte kunna manövrera eller bromsa om jag skulle bli tvungen. Skarpa kurvor är omöjligt för mig med stora hjul.

Inlinewarehouse som är världens största återförsäljare av inlines är ett säkert kort att beställa ifrån. Men frakten kan bli rätt dyr så jag lyckades hitta en tysk sida - der-rollenshop.sportkanzler.de - som säljer dem. Gratis frakt till Sverige dessutom!

tisdag 1 mars 2011

Mars blir sockerfritt!

Frågade nyss om Fredrik var med på en sockerfri månad nu i mars och det var han! Vilken tur. Han har inte alls några problem med överätning av varken vanlig mat eller av socker, men han ställer upp för min skull. Det är mycket mindre svårt när båda är med på noterna så man inte triggar varandra.



I vanliga fall kanske han köper hem en burk Ben & Jerry's i veckan och äter själv, och det är jag OK med. Chunky Monkey och Cherry Garcia är inte mina favoriter ändå. När jag blir sugen på godis i affären kan jag vara väldigt övertalande. Har vi då inte kommit överrens om nolltolerans mot socker innan kan det sluta med att jag såklart köper socker och äter socker. De gånger jag senast lyssnat på min "röda hunds" (den som säger att jag ska äta godis eftersom det är synd om mig etc.) röst har varit under väldigt stressade situationer som jag just då inte kom ur. Det enda (och jag menar verkligen det) som hjälper i såna situationer är uppåttjack. Just då betyder allt viktsnack inte ett smack. Jag vill bara sväva på molnen.

Nu tänker jag inte sätta mig själv i den situationen igen, två gånger får räcka. Ska jag klara av att leva abstinent nu under en tid framöver måste jag rensa bort både personer och situationer som på något sätt motarbetar mitt mål. Iallafall till en början då det är som kämpigast, för det går inte att undvika saker hela livet. Det gäller att omge sig med personer som ger energi, inte personer som tar. Det gäller att göra roliga saker, kanske att träna, fotografera eller dansa. Därifrån kommer du få kraft, energi och glädjeämnen som du behöver.

Självklart beror det inte på Fredrik om jag ska klara mig utan socker eller inte, men det ger ett extra stöd som jag tror är bra för mig. Han kan då vara extra bestämd när jag får en craving och försöka få mig på andra tankar.

Att äta socker varje dag är ingenting jag gör eller vill göra, jag skulle må alldeles för dåligt av det. Men det är inte lätt just nu. Inte så lätt som det var precis innan årsskiftet då jag var utan godis och annat sött i tre månader. Kosten hjälper mig massor. Hade jag försökt äta som alla andra hade jag fått cravings betydligt oftare.

Göteborgsvarvet i maj närmar sig och jag vill känna mig lätt som en fjäder när jag springer på Göteborgs gator. Just nu ligger fokuset det. Beach 2011 står inte lika högt upp på listan.

Vad kämpar du för?