tisdag 31 augusti 2010

10 veckor utan socker

Syftet med den här bloggen är att öppet kunna skriva om min kosthållning och mina erfarenheter av den med inslag av humor och glimten i ögat. Jag vill att bloggen ska vara inspirerande för er andra, och motiverande för mig.

Jag erkänner. Jag äter socker ibland. Det har jag gjort länge (ibland alltså), i ett par år faktiskt. Sockret har ett stort grepp om mig när jag har PMS. Just den perioden har varit väldigt jobbig för mig och det enda som verkar hjälpa är socker. Allra helst lösgodis. Bullar, kakor och glass kan jag vara utan. Chips äter jag aldrig. Jag kan vara utan socker i 2-3 veckor men så får jag PMS och sockersuget med det.

När jag började äta LCHF/GI fas 1 höll jag mig undan allt socker i många månader. Jag gick stadigt ner i vikt och vipps var jag nere på -12 kg totalt. Jag blev normalviktig och blev intervjuad för Aftonbladets hälsobilaga som sedan publicerades i Kropp & Hälsa hösten 2008.

Men så testade jag att äta några bitar godis. Det kändes konstigt. Fick en pirrande känsla på tungan av sockret som den inte var van vid. Pulsen rusade. Jag tror det var det som satte igång sockersuget igen, och sedan dess har jag ätit socker från och till men LCHF som bas. Bröd och andra kolhydrater har aldrig lockat lika mycket. Jag tycker LCHF mat är den godaste maten så jag har inga problem att äta så. Lösgodiset är däremot svårt att avstå ifrån. Och blir jag sugen blir sambon sugen. Blir sambon sugen blir jag sugen. Det smittar av sig. Det här gjorde att jag gick upp i vikt igen.

Nu är jag så lyckligt lottad att sambon gått all-in sedan flera veckor tillbaka vad gäller LCHF. Det hjälper mig otroligt mycket i min kamp mot sockret. Vi lagar mat ihop, vi bakar och testar nya recept och vi är två som tackar nej till fikabrödet när vi är bortbjudna. Fredrik är min stöttepelare.

Nu har jag sagt att jag ska vara utan socker i 10 veckor. Går det blir jag väldigt nöjd, men fuskar jag någon gång får jag ta det. Ingen kan hålla sig till en plan till 100%, men jag tänker iallafall försöka.

Så vecka ett har gått förbi i ett nafs. Känner inget sockersug, förutom på Toblerone när jag ser den vackra reklamen med cola-fiskar som simmar i ett chokladhav. På köpet har jag gått ner 1,1 kg (trots PMS!) vilket är 11% av mitt mål på -10 kg. Jag har startat om kulan på giviktkoll.se och enligt dem kan jag gå ner dessa 10 kg på 7 veckor. Vi får se hur det blir med det, jag tror nämligen de räknar med att man ska gå ner en hel del första veckan och mitt minus har varit bra men inte så bra som jag vet att det kan vara. Kanske hade jag inte så mycket vätska i kroppen till att börja med?Efter de här tio veckorna är syftet självklart inte att pusta ut och käka en godispåse. Tio veckor är en bra tidsperiod för mig att bli avsockrad och att gå ner några kilon för att sedan fortsätta.

Jag tittar på gamla bilder av mig själv och är så jävla sugen på att se ut så igen. Fyllo-looken i ansiktet kan jag gärna skippa. Men titta på kroppen! Inte mycket att klaga på.

1 kommentar:

  1. Hallå där!

    Så kul att du tittade in till mig så jag fick chans att hitta hit.

    Bloggen ser toppenbra ut. Lycka till med 10-veckors-målet.

    Ha det gott!

    SvaraRadera