måndag 30 augusti 2010

Skillnaden mellan GI och LCHF

Efter en bristfällig artikel i Expressen känner jag för att skriva min egen tolkning av skillnaden mellan
GI och LCHF.

GI-metoden
GI betyder Glykemiskt Index och är ett mått på olika livsmedels effekt på blodsockervärdet.

  • Lågt GI: under 70
  • Medel GI: 70-90
  • Högt GI 90-110
  • Superhögt GI: över 110.

Äter man enligt GI-metoden vill man helst hålla sig till livsmedel som har lågt GI. Den här dieten fungerar för dem som är något kolhydratkänsliga men som kanske ändå inte har problem med sockerberoende. Många anser att GI-metoden är det sundaste sättet att äta på eftersom dieten tillåter kolhydrater som många vill äta av olika anledningar. Idag tror vi oss veta att vitt mjöl är onyttigt för oss. Det är en allmän sanning i dagens samhälle. Så var det däremot inte när jag var liten.

LCHF
Medan man i GI-metoden äter kolhydrater med lågt GI, äter man så gott som inga kolhydrater med LCHF. Den glykemiska belastningen (förkortat GB) är viktigare än det glykemiska indexet eftersom det senarenämnda inte talar om hur mycket kolhydrater livsmedlet innehåller, bara hur snabbt eller långsamt dessa tas upp av kroppen.

Är man extra känslig för kolhydrater och inte mår bra av dem är LCHF att föredra. Det är alltså mängden kolhydrater som är viktigt (att hålla nere på). Mår man bra av att äta enligt GI-metoden mår man ofta ännu bättre av LCHF.

Myten om att mättat fett skulle ge hjärt- och kärlsjukdomar hänger ihop med att man fortfarande tror att högt kolesterol är förknippat med detta. Något som idag är starkt ifrågasatt. Det har visats att
vitt mjöl (snabba kolhydrater) är sämre för oss än mättat fett. Ett steg i rätt riktning.

Så, likaväl som det har blivit accepterat att vitt mjöl är onyttigt för oss hoppas jag att det i framtiden ses som en sanning att mättat fett är nyttigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar