onsdag 23 februari 2011

Som att trycka på en knapp!

Jag tror att alla personer har sina egna bränsleblandningar. Samtidigt tror jag att alla skulle må bra av att skära ner på kolhydraterna, tillsatserna och sockret. Att sluta äta margarin och satsa på riktigt smör, riktig grädde, riktig creme fraische osv. Det smakar bättre, det håller dig mätt längre och du får mer valuta för pengarna.

Alla behöver inte äta strikt LCHF utan man får hitta sin egen nivå. Våga experimentera lite! Men det finns de som är naturligt smala, som inte har problem med överätning. De behöver kanske aldrig reflektera över vad de äter, för de äter som de alltid gjort och det har ju fungerat.

Men! Man vet inte att man sovit förrän man vaknar.

Jag förstod inte att jag led av uppblåst och gasig mage när jag försökte gå ner i vikt genom att bara äta kalorisnålt. Jag åt mycket kolhydrater eftersom det innehöll så lite energi. Gasig mage har väl varenda en, tänkte jag. Jag trodde det var normalt. Jag trodde också det var normalt att ha huvudvärk flera gånger i veckan. Var jag inte lite stressad med skolan och allt? Äsch, det finns ju huvudvärkstabletter! Det finns tabletter för allt, eller yoghurtar eller tuggtabletter som ska lindra halsbrännan. För halsbränna, det hade jag varje dag. Jag tuggade Novalucol som andra tuggar lösgodis.

Sen hände något, jag läste en bok av Fredrik Paulun som min sambo gav mig. Blodsockerblues hette den. Jag började förstå att kolhydrater inte är någonting som människan behöver. Det finns inte en enda essentiell kolhydrat! Men det finns massor av essentiella fetter och proteiner. Varför ska min kost utgöras i huvudsak av kolhydrater som min kropp inte behöver?

I augusti 2007 registrerade jag mig på giviktkoll.se och började leta efter nya recept som jag kunde laga. Jag skrev in allt jag åt och jag fick äta mycket tyckte jag. Jag var ju mätt hela tiden! Vilken skillnad från när jag bara kaloriräknade med Hälsovakten, då var jag hungrig hela tiden.

Den energi jag tränade bort fick jag dessutom äta upp för att inte hamna på (för stort) energiunderskott. Det här upplevde jag var något helt unikt för dieten, för med Viktklubb eller Hälsovakten var jag så hungrig att jag tränade för att kunna äta mer. Men jag blev inte mer mätt, för träningen gjorde mig hungrig. Träningen gjorde så att mitt blodsocker sjönk snabbare än innan.

Min mage blev helt plötsligt lugn, min huvudvärk försvann och halsbrännan kände jag inte av. Jag tror jag haft halsbränna en gång sedan jag började med lågkolhydratkost, och det var efter jag tillfälligt testade att äta bröd. Huvudvärk har jag inte haft någon gång trots att jag är mänsklig och haft stressiga perioder i livet.

Det blev tydligt för mig att hälsa och viktnedgång för mig inte handlade om kaloriräknande, utan främst hur fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater ser ut. Det blev med tiden enkelt att veta hur jag skulle äta och när jag skulle äta. Jag åt när jag var hungrig och jag höll mig till livsmedel som innehöll 5 g kolhydrater per 100 g eller mindre. Hungerkänslorna var annorlunda än tidigare. Jag upptäckte att magen slutade kurra och att jag inte längre fick det här enorma baksuget i magen som gör det nästan omöjligt att inte ta något att äta med en gång.

Nu blev jag plötsligt lite småhungrig och kroppen signalerade att det skulle vara trevligt med lite mat inom en timme eller två. Absolut inte den här attackhungern jag upplevt tidigare som är så svår att kontrollera. Det gör det enklare för mig att avsluta det jag för tillfället håller på med, tillaga något gott och sedan äta det. Livet är enklare att planera för jag behöver inte tänka på vad jag ska ha med mig i väskan att äta när jag får lågt blodsocker. Jag har aldrig något med mig i väskan. Blir jag hungrig utanför hemmet utan tillgång till en mataffär där jag kan köpa en korv eller en liten ost, har jag gott om tid att ta mig hem till min egen kyl.

Vidare känner jag mig inte upphängd på mellanmål. Jag behöver inte äta något för att få upp energin eller humöret och speciellt inte i anslutning till träning. Att människokroppen måste ha mellanmål är något vi hittat på. Kroppen är inte gjord för en jämn tillströmning av mat varje dag. Vi är gjorda för att vara utan mat då och då, och ibland kanske till och med dagar.

Jag blir arg när jag tänker på det! Vilken stenåldersmänniska ute på jakt tror ni hade med sig sportdryck eller energigels? Vi har förstört våra kroppar så att vi går in i väggen av att springa en halvmara. Innan människan uppfann vapen fick vi jaga våra byten till fots. Vi hade så bra uthållighet att vi kunde jaga ett djur i flera timmar och göra det utmattat. Vi trycker i oss så mycket snabb energi att kroppen blir oförmögen att använda sitt naturliga bränsle - fett. Används fett som bränsle är det omöjligt att "vägga". Vem skulle klara det de här killarna gör idag?

Idag har jag fått ändra om i fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater för att gå ner mina sista kilon. Nu är det mycket protein som gäller. Procentuellt äter jag lika mycket protein som fett, ungefär 45E% var och resten kolhydrater. När jag äter såhär är det som att trycka på en knapp. Viktminskningen sätter igång direkt. Hade jag aldrig börjat med giviktkoll.se hade jag inte förstått vikten av att testa nya saker eller vilken påverkan de olika makronutrienterna har på min kropp.

Boken som fick mig att öppna ögonen:Nu kan alla kommentera igen!

13 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg! håller med till 100%. Hade en lång diskussion på lunchen idag om hur jag äter i förhållande till resten av mina kollegor som vill prioritera kolhydrater, så det var skönt att läsa om icke-essentiella kolhydrater ;-).
  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Cecilia: Klart de vill äta kolhydrater, det ger en känsla av tröst. Ha en härlig dag du med! :D

  SvaraRadera
 3. Ok, nu kan jag kommentera igen. Alltså jag funderar fortfarande på det där med fibrer. Alltså magen behöver ju 30 gram fibrer varje dag. Men hur har man tänkt då när magen ska ha 30 gram fibrer varje dag men ändå så är inte kolhydrater inte essentiella. Jag får inte ihop det fast jag önskar att jag gjorde det :)
  Linda

  SvaraRadera
 4. Det låter skumt att magen måste ha fibrer. Varför då? För att den ska fungera bättre? Min mage fungerar bra utan fibrer. Jag tror man ska vara försiktig med att gå på "allmäna sanningar".

  SvaraRadera
 5. Fast det är ju fibrer i typ de ovangjordsgrönsaker vi äter och i köttet också. Eller hur det nu var, jag har för mig att det är det svar jag läst på den frågan tidigare, för det är ju många som snackar om fibrer...men man får tydligen i sig tillräckligt av den varan ändå!

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna äta mera protein, men märker att min matbudget skjuter up i skyarna varje gång jag försöker äta så. Har du några tipps på billig LCHP mat??
  Tack för en bra blogg, kul att du skriver här igen!! :)

  Nina

  SvaraRadera
 7. Klockrent. Det känns så enkelt när du beskriver det. Så rätt!

  SvaraRadera
 8. Beffa: Det stämmer nog. Litar på dig! :)

  Nina: Kesella light är jättebra proteinkälla. Jag gillar generellt inte lightprodukter men just kesellan har inga konstiga tillsatser och innehåller mer protein än standardvarianten. Jag brukar blanda i lite äkta vaniljpulver och stevia för sötman. Tycker det är jättegott och kostar kanske en tia burken på de billiga ställena.

  Sofie: Tack! :)

  SvaraRadera
 9. Det är inga fibrer i kött men däremot i grönsaker, ja. Oj, jag blir nästan chockad över hur lite Ni vet om fibrer.
  Linda

  SvaraRadera
 10. Linda: Tyvärr kan jag inte så mycket om fibrer. Som jag skrev tidigare så mår min mage bättre av att inte äta så mycket fibrer. Varför det är så kan jag tyvärr inte svara på.

  SvaraRadera
 11. Jag tror du har IBS. Det låter precis som IBS det du beskrev tidigare med att din mage inte tål fibrer, att du hade konstanta sura uppstötningar mm. Det är väldigt vanligt. Jag möter många såna varje dag i mitt jobb.
  Linda

  SvaraRadera
 12. kanske det inte finns nåt som heter ibs, kanske folk bara är överkänsliga mot kolhydrater och fibrer och borde äta lchf.

  SvaraRadera
 13. Emelie: Jag håller med dig!

  SvaraRadera