onsdag 5 januari 2011

Nu jämfört med förr

Funderar på vad det är som jag har tagit bort från min kost som gör att sockersuget hålls i schack. För det var länge sen jag gick utan sötsug såhär länge. Snart två månader.

En stor hjälp har varit att ta bort den turkiska yoghurten som jag åt med bär i. Det är sött och det är extremt gott! Jag kunde äta två stora skålar varje dag, och det stillade inte sötsuget som man kanske kan tro. Nej, det underhöll bara suget. Då trodde jag att det hjälpte mig, och jag fattade inte sammanhanget när jag sen fick en enorm craving.

Många tror att det är bra att ersätta godiset med andra saker som är nyttigare fast ändå sött. Till exempel frukt. Det skulle aldrig fungera för mig. Å andra sidan har jag nog aldrig varit ett fan av frukt, om det inte är tropisk frukt. Men inte heller det har jag ätit, för har jag "velat" vara onyttig så har jag varit det ordentligt - med godis.

Jag är försiktig med ketchup och senap. Så äter jag hamburgare (utan bröd) eller köttbullar tar jag amerikansk dressing till istället. Den innehåller inget socker och är inte söt.

Det är extremt mycket enklare att ta bort allt som smakar sött och allt man vet med sig om att man riskerar att överäta, än att försöka äta lite av allting. Det är självplågeri. Det är som att visa mig en godispåse men säga till mig att jag bara får ta en bit. Jag struntar hellre i det helt då. En bit retar bara systemet.

Känner ni igen det?

7 kommentarer:

 1. Jag känner verkligen igen mig i detta. Om jag skulle ta en godis så skulle mitt sötsug tiodubblas så en bit skulle bra göra ont. Bättre att avstå helt, enda sättet för mig att hålla sockersuget borta.

  SvaraRadera
 2. Konstigt med turisk yoghurt, jag äter den ibland men känner inte att den är söt, och får ej sug efter. Men det öär klart - äter man mycket av mjölkprodukter så får man mycket laktos i sig =socker. Kul att ditt sug är borta. Jag kämpar på och jsut nu varit lite irriterad och småsur. Men det blir bättre. Frukt funkar ej för mig heller.
  Hur är Coltings bok?

  SvaraRadera
 3. Det är märkligt det där. Jag insåg bara för en kvart sen att jag går igång på något i korvgrytan jag precis åt. Fet och fasligt go gryta, som jag medvetet hällt lite krossade tomater i. Nu misstänker jag att jag är känsligare för tomater än vad jag trott. Fick nu sötsuget från helvetet. Åt omelett med massor av cocosfett till lunch, och satt för bara någon timma sen och berättade för en vän hur otroligt bra det känns, inget sockersug på hela dagen bla bla...
  Tji fick jag.

  Hej föressten. Josefin heter jag och följer din blogg dagligen. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 4. ja, tänk att man triggas av så olika grejer.
  Häromdagen åt jag i personalmatsalen dillkött. Blev så fruktansvärt trött efteråt - säkert en massa redning och skit i det. Hädanefter alltid matlåda. Vad för cocosfett använder ni?

  SvaraRadera
 5. Smala jessica: Smart! :)

  Magdalena: Jag tror iofs inte att det är yoghurten i sig som gör mig sötsugen utan vad jag har i den. Det blir så gräsligt gott med hallon i ju :) Coltings bok är bra. Lite upprepningar, men över lag bra. Har lärt mig nya saker om bl.a. fasta.

  Josefin: Hej! Kul med nya namn i bloggen :) Kan tänka mig att krossade tomater kan ge sötsug. Bra att du var uppmärksam på det.

  Magdalena: Det är klurigt att veta vad som gömmer sig i mat man inte lagat själv. Jag behöver inte tampas med lunchrestauranger själv, men jag skulle nog vara en besvärlig gäst som frågar om kryddsmöret verkligen är gjort av smör osv ;) Bra med lunchlåda! Vi har aldrig testat att steka i cocosfett, men det jag vet är att man ska köpa kallpressat och inte det i silverpaketet som finns i matbutikerna. Det är härdat och inte nyttigt alls. Nyttigt kallpressat cocosfett (med eller utan smak) brukar finnas i hälsokostbutikerna.

  SvaraRadera
 6. Jag använder cocosfettet från hälsokosten, inte silverpaketet. En helt fantastisk produkt enligt mig själv. Den kickar igång förbränningen ORDENTLIGT, man blir skönt varm i kroppen och näst intill lite rastlös om man inte aktiverar sig. Rekommenderas starkt!

  SvaraRadera
 7. Mm fytusan för kompisar som trugar och trugar med godispåsen/kakorna/bakelserna "men du kan väl ta eeeeen bara, du kan väl bara ta en liten bit?" nej då blir de ju sockercravings från helvetet sen!

  SvaraRadera