måndag 3 januari 2011

Ister



Vi testar att steka mat i ister, men Fredrik tycker det blir lite äckligt i stekpannan vid diskning. Så, vi får väl köpa smör imorrn.

Fördelen med ister är att det är 100% fett. Nackdelen med ister är att det kommer från gris och kan innehålla omega 6 som jag helst undviker. Att steka i kokosfett är ett annat alternativ.

6 kommentarer:

  1. Jag tycker äggröra blir godare med ister än smör.

    SvaraRadera
  2. Ska man bry sig om att det är äckligt när man diskar..... Men kanske inte smaken var så god heller så då väljer man bort.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Marcus: Intressant! Det ska jag nog testa :)

    Mamma: Haha, ja tydligen. Jag kände ingen smakskillnad men så är jag ju också förkyld.

    SvaraRadera
  4. Jag och David steker i ister ibland och jag tror att det enda vi har att klaga på är att det luktar lite gris när man smälter det :P Strömming stekt i ister är jättegott! :D

    SvaraRadera
  5. Snarare än äckligt så var det jobbigt att diska. Fick diska stekpannan 3 gånger och den vart ändå inte helt ren.

    Istret stelnade snabbt och blev mycket svårt att få bort även när man hade varmt vatten.

    Vi ska testa med ett annat diskmedel idag så får vi se om det blir bättre.

    Gott var det iaf även om det luktade lite framför allt när man precis börjat steka =)

    SvaraRadera
  6. Ister! Smaskens :-)

    I Danmark (där jag till hälften kommer ifrån) tar man gärna en bit grovbröd och brer på ordentligt med ister. Sen tar man nån god inlagd sill och vräker på ordentligt med rå lök. Alternativt ljummen leverpastej med saltgurka och rostad lök.

    Man kan ju också hoppa brödet helt och hållet :-)

    Men är det verkligen så mycket omega-6 i ister att du behöver vara orolig?

    SvaraRadera