tisdag 22 mars 2011

För snart tre år sedan..För snart tre år sedan var jag med i en helsida i lokaltidningen eftersom LCHF var helt nytt. Jag fick reda ut begreppet lite och komma med olika tips. De tipsen står jag för än idag:

Desirés fem hälsotips:
 • Ät ekologisk och naturlig mat som kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, smör, grädde och grönsaker
 • Undvik lightprodukter och tillsatser i maten
 • Skär ner på spannmål
 • Välj riktigt smör istället för margariner och omega 6-rika oljor
 • Var inte rädd för det naturliga animaliska fettet

Sedan dess har jag varit med i ytterligare tre artiklar; en i Aftonbladets hälsobilaga, en om att träna utan kolhydrater i Fitness magazine och en som var i lokaltidningen idag.

I snart fyra år har jag hållit fast vid att äta lite kolhydrater och mer fett och protein. Någon modediet är det alltså inte talan om. För mig är detta inte det minsta krångligt längre. Det går utmärkt att hålla dieten oavsett om jag är ute på restaurang, om jag reser bort eller hälsar på vänner. Omgivningen påverkar inte mitt sätt att äta, det går alltid att få tag på lågkolhydratsalternativ.

Att träna är inte heller något problem. Både jag och min sambo löptränar hårt utan kolhydrater. Ändå är den här dieten speciellt bra för dem som vill gå ner i vikt och inte vill eller kan träna av olika anledningar. Träna bör man göra då kroppen (och knoppen) behöver fysiskt motstånd, men att träna som en tok för att gå ner i vikt fungerar nog ganska dåligt för de flesta och i synnerhet för mig. Betänk också perioder av sjukdom, de flesta blir trots allt förkylda och sjuka emellanåt och använder det som ursäkt till att gå upp i vikt eftersom de inte kunnat träna. Det tycker jag är synd.

Min kost utgörs i grunden av LCHF men jag äter ändå socker ibland. Jag vill inte leva ett liv utan lösgodis, men jag är medveten om att det kan vara svårt att bryta mönstret om jag äter en påse lördagsgodis. Det gäller att vara stenhård med att se till att det inte blir söndagsgodis och måndagsgodis också.. Det är svårt och jag gör oftast rätt i att låta bli. Jag funderar ganska ofta på vad jag tycker är värt här i livet. Är det värt att äta socker med konstiga färgämnen ibland? Tar kroppen skada av hög glykemisk belastning ibland? Troligtvis inte. Kroppen är sannolikt byggd för att klara detta, men den klarar inte hög glykemisk belastning varje dag år efter år.

Lustigt nog kan min kropp hantera rent socker bättre än mjöl. Mjöl i kombination med laktos är värst. Tänk semlor.. Jag struntar i om jag har IBS och allt vad det heter. Isåfall har varannan svensk den diagnosen eftersom så gott som alla som testar LCHF säger att deras mage mår mycket bättre. Det kan ju faktiskt vara så att våra kroppar inte är anpassade till att äta en kost rik på gluten.

Nu skulle jag vilja veta hur många av er läsare som äter lågkolhydratskost. Det vore väldigt kul om ni ville rösta i min lilla omröstning här till höger.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag hittade ju din blogg för ett tag sedan och den är super, själklart din andra blogg Utan strumpor och skor med :)
  Jag äter lowcarb, kanske man kan säga en blandning av Paleo/Lchf och jag mår så himla mycket bättre.
  Jag har i många år haft anorexi, gått upp till normalvikt men inte blivit riktigt frisk. Idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv och sedan barnsben har det präntas in i skallen på mig att man ska äta gröt och potatis etc.
  Först nu på senare tid, 2 månader med lågkolhydratskost så mår jag bra, kroppen känns bra, jag tänker inte konstant på mat och jag äter mig mätt! Och mina finnar som helt plötsligt dök upp för ett år sedan är snart ett minne blott!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att vara med i tidningen och inspirera andra! :)

  SvaraRadera
 3. Jag har läst din blogg i evigheters evighet och måste bara tipsa om något som jag älskar:
  chévreost, valnötter, bladspenat, cocktailtomater + russin. Som en lunchsallad alltså.

  SvaraRadera
 4. Jag äter lchf och ibland även lite åt GI hållet. Men för det mesta håller jag mig till det feta alternativet. Godast och mättar bäst.

  SvaraRadera