söndag 20 mars 2011

Mina fotografier

Jag älskar att fotografera. Jag vill att min blogg ska innehålla mer bilder än text eftersom en bild säger mer än ord. En bild kan lyfta en text, men inte tvärtom.

När jag fotograferar använder jag oftast min Panasonic Lumix LX3 men jag fotograferar också med min android-mobil och använder då en app som heter Vignette. Utan tvekan den bästa appen jag har i mobilen.

Jag fotograferar alltid med manuella inställningar och ställer alltså in ISO, bländare och slutartid efter rådande omständigheter. Sensorn i kameran är väldigt ljuskänslig så det blir bra bilder även i dunkla miljöer.

Det bästa ljuset att fotografera i är utomhusljus men då jag inte alltid har tillgång till det får jag piffa till bilderna i efterhand. Givetvis bör ambitionen vara att komponera en så bra bild som det bara går från första början, men ibland räcker det inte till och då är Photoshop ett bra verktyg.

Jag använder mig i huvudsak av curves, levels och vibrance. Den sistnämnda hittar ni under Image/Adjustments. Färgerna i bilden får ett uppsving. Men justera bara lite grann, för mycket kan göra att bilden ser onaturlig ut. Ibland använder jag också Shadows/Highlights som ni hittar under Image/Adjustments för att ljusa upp skuggor och andra mörka partier eller mörka ner för ljusa partier i en bild.

Det händer också att man måste fotografera med höga ISO-tal och då blir det lätt brus i bilderna. Neatimage fixar bort bruset i ett nafs!

Det är så gott som allt jag gör med mina bilder, jag ljusar upp, förstärker färger och tar bort brus ibland men jag förvränger dem aldrig. Jag är ingen expert på fotoredigering men jag tycker mitt sätt fungerar ganska bra. En ljus bild med klara starka färger tilltalar mig, medan en halvmörk bild tyvärr inte gör det.

Bilden på hallonen blev lite mörk så den fick jag redigera i efterhand.

Fotoinspiration:
Linnéas skafferi
Kalasgott blogg
En bulle i ugnen²
Lyckliga Mamman
Nevnariens Photoshoptips

2 kommentarer:

  1. Åh, perfekt! Tack för ett så ingående svar. Neatimage ska jag kolla upp direkt - min lilla kompaktis har visat sig vara rätt värdelös då det kommer till dåligt ljus tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Så bra tips! Tack :)
    Du är så duktig fotograf!! Jag gillar att komma till din blogg och se på dina fina bilder.

    kram

    SvaraRadera