lördag 9 april 2011

Att finna balansen

Kolhydratbalansen alltså :)

Kolhydratgränsen för LCHF går vid 20 gram kolhydrater per dag. Gränsen för kolhydratreducerad kost går vid 100 gram kolhydrater per dag (ca 20E%). Idag har jag ätit drygt 90 gram kolhydrater eftersom jag idag först har tränat utan kolhydrater och det kändes lite tungt. Jag ville fylla på lite. Det behövs absolut inga 55E% kolhydrater för att jag ska orka springa eller åka inlines i två timmar, men runt 50-90 gram funkar fint.

Det här är inga mängder som sätter sig som fett i kroppen utan jag använder de kolhydrater jag stoppar i mig. Tränar jag inte någonting på en hel dag, ja då drar jag ner på kolhydraterna. Jag har länge kämpat med att träna på ren LCHF och för mig har det inte fungerat något vidare. För vissa (bl.a. min sambo) funkar det jättebra men inte för mig. För mig finns det inget syfte att äta så pass lite kolhydrater längre eftersom jag är frisk och rör på mig mycket. Jag tränar ändå på lågkolhydratkost och det tycker jag känns bra.

Hur magen mår får också styra kolhydratmängden och kolhydratkällan. Det finns kolhydrater som min kropp tål bättre än andra och märker jag av magen mer än vanligt så vet jag att jag äter fel sorts mat. Jag ser med andra ord kolhydrater som det bränsle det är, och ingenting som jag tror att kroppen behöver för att må bra. Fett är inte farligt och knappast heller protein. Därför baseras min kost på dessa näringsämnen. Kolhydrater i anpassad mängd är heller inte farligt. 20E% för en aktiv person anses som lite medan 55E% för en inaktiv och överviktig person är alldeles för mycket.

Ska man sedan snacka uthållighet är det optimalt att vara fettdriven, och det blir man genom att träna utan större mängd kolhydrater. Men det finns inget svart eller vitt här. Det är inte så att du bara kan bli fettdriven om du äter under 20 g kolhydrater per dag. Man kan bli 100% fettdriven men också 80% eller 60%. Det finns alltså inget av eller på. Men! Ju mer kolhydrater du laddar med inför ett lopp, desto mer kommer kroppen använda kolhydrater som bränsle. Alltså tror inte jag att det är optimalt att trycka i sig kolhydrater inför marathon och halvmarathon. Kolhydraterna tar slut snabbare och risken för att gå in i väggen blir större. Alltså helt tvärtemot vad många tror.

Det här kan man läsa mer om i boken Lore of running av Tim Noakes som anses vara den mest omfattande löparboken som skrivits hittills.

En annan viktig aspekt jag ofta tänker på är hur och vad jag vill äta. Jag vill kunna äta en bit ostkaka med riktig hallonsylt ibland om jag känner för det. Det skulle då inte platsa inom LCHF-ramarna (om jag inte gör ostkakan och sylten själv) men inom mina ramar platsar det. Numera skulle jag inte må så bra av att äta riktigt lite kolhydrater, men det här har varierat mellan olika perioder så jag kan inte säga att jag aldrig kommer äta så igen. Jag vet bara hur jag känner just nu och kosten känns avslappnad och naturlig. Jag mår bra helt enkelt!


Det här åt jag efter 1,5 timmes träning idag. Gott! :)

1 kommentar:

  1. Goding! Du är bra du!
    Man ska hitta det optimala för just en själv och man når längst genom agtt inte hårdnackaat köra på det man HÖR ska vara bra utan det man upplever fungerar bäst för en. Du inspirerar! Önskar du bodde närmre så hade du kunnat få kicka mig i rompan så jag rörde på mig mer!!

    SvaraRadera