fredag 3 september 2010

Britta och Lennarts nära kött

Vi har en ledig dag tillsammans idag så vi åkte ut till Norsholm för att besöka Britta och Lennarts köttbutik. Norsholm är ett litet samhälle 24 km norr om Linköping.Vi såg att de hade lunch varje dag fram till kl 14, men vi beställde från a la carte-menyn som passade oss bättre. Det alternativ som var mest LCHF-vänligt var kött med bearnaisesås eller aromsmör. Här kunde man välja valfri köttbit och vi tog oxfilé. Den serveras normalt tillsammans med friterad potatis, men vi avstod från den och bad om extra sallad istället vilket inte var några problem. :)

Det fanns inte jättemånga platser att sitta vid på nedervåningen, så att äta här kanske man bäst gör på sommaren då man kan sitta ute? Vi behövde inte vänta länge på maten och köttet var snyggt upplagt med stor sallad underst, två st oxfiléer över med lite stekt sidfläsk uppe på. Vi tyckte sidfläsket var så gott så vi köpte med oss 10 st skivor. Vi köpte även med oss några ölkorvar, ett par rackabajsare (jo de heter faktiskt så korvarna), en bit falukorv som de fått pris för och såklart sidfläsket.

Maten var jättegod och väldigt mättande. Många tror att fet mat ger en dåsig känsla men så behöver det inte alls vara. Pizza blir man dåsig av, men det är för att över hälften består av bröd. Ändå anses pizza vara "fet mat". Likaså chips. Chips innehåller ca 4 gram mättat fett per 100 gram. Ändå kallas chips för fett.

Äter man proteinet och fettet ihop utan kolhydrater blir man otroligt lugn och får en behaglig mättnadskänsla, och det är inte ovanligt att man sen håller sig mätt upp mot 6 timmar. Att överäta behöver man sällan bry sig om. För om du råkar äta lite för mycket en måltid dröjer det bara längre tills du blir hungrig igen. Alltså jämnar det ut sig. Så var inte rädd för fettet! Det håller dig mätt längre. Dessutom har ju studier visat att fett och protein höjer basalmetabolismen så du kan äta mer av det utan att gå upp i vikt.

Hur som helst kändes det väldigt lyxigt att äta lokalt kött och att kunna välja och vraka mellan olika charkprodukter. Hit åker vi fler gånger! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar