söndag 5 september 2010

Utvärdering v. 2 med strikt LCHF

Jag har ätit LCHF i tre år (firar årsdagen den 26/8), men inte varit så strikt utan jag har tillåtit mig att äta godis ibland. Alltså har min fettförbränning inte varit särskilt hög.

Nu vill jag få bort mitt begär efter socker och dessutom öka min fettförbränning så pass mycket att jag i framtiden ska kunna träna utan kolhydrater.

Den här veckan har handlat om att hålla sockerdemonerna borta och alltså kommer kalorirestriktion lite lägre på prioriteringslistan. Det finns två sätt för mig att undvika socker; antingen har jag en sjujäkla disciplin (som fungerar bra de första veckorna men som aldrig håller i längden) eller så äter jag inte mat som triggar sötsuget. För mig handlar det om stärkelsefri mat med mycket protein och fett. Många menar att vanliga kolhydrater inte kan trigga sötsuget, men det kan det visst. Kolhydratrika måltider gör att jag riskerar att bli akuthungrig mellan måltiderna och kroppen skriker efter snabba kolhydrater. Risken att äta något som snabbt får blodsockret att stiga är mycket hög. Jag har också mycket svårt för att äta normala mängder kolhydrater, jag kan inte ta bara en macka utan det blir snarare tre, fyra eller fem mackor. Kolhydrater ger inga mättnadskänslor har jag märkt.

Visst är det väl gott med kolhydrater, det kan nog ingen förneka. Det handlar inte om det. Det handlar om att många inte kan "äta lite av allt" utan att överäta. Och fett är ju också gott så jag känner inte att jag försakar något.

Den här veckan har det varit extra fokus på att äta mig mätt och hålla mig mätt. Jag har fyllt i på lchf.se vad jag ätit ibland och jag har legat på energibalans eller strax över. Förmodligen kommer jag inte ha gått ner i vikt den här veckan. Det är självklart jobbigt, men jag måste påminna mig om att det i längden är bättre att äta på ett sätt som håller sötsuget borta än att sikta kortsiktigt och bara gå ner i vikt där risken är stor att jag går upp allt igen. Helst skulle jag vilja ha både och (dvs inget sockersug och viktminskning), men vissa veckor vill inte kroppen och då får man lyssna.

Sockersuget har varit bortblåst den här veckan, liksom förra veckan. Jag har inte varit i närheten av att köpa godis. Jag har inte lagt märke till godishyllorna i affären. Det är skönt. Det gör att jag får ett annat lugn inom mig och jag kan koncentrera mig på andra saker.

Hur tänker du kring sånt här? Hur fungerar du?

6 kommentarer:

 1. jag undviker pasta,ris och potatis men äter mackor och på helgen godis. Jag äter dock inte lchf för att gå ner i vikt utan för att jag märker att jag mår bättre på den kosten. Jag är dock inte stenhård, mycket föratt jag klarar att äta "normalt" med kolhydrater även om jag mår bättre utan större intag

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag är nog lite som du beskrev i början numer dvs inte så väldigt strikt.
  Försöker hålla det striktare i veckorna men helgerna kan bli lite slappa. Speciellt om man är bortbjuden och liknande.. ;)

  Man kan säga att det faktiskt var tack vare dig jag kom i kontakt med LCHF och började mitt nya kolhydratsreducerade liv! Sambon hade följt din blogg ett tag och tipsade mig (då nyligen viktväktat ner mig och var på väg upp igen) om LCHF. Jag tyckte det lät lite för bra för att vara sant och testade det för att "motbevisa" metoden.. Tji fick jag och kilona rasade och på den vägen är det :)

  Det har sedan dess blivit en del tweakande och nu äter jag mindre mejerivaror(framförallt grädde/mjölk fast en hel del smör) vilket påverkar magen till det bättre.

  SvaraRadera
 3. Lina: Vad skönt att du mår bättre på LCHF! Och man måste ju inte vara superstrikt. En fördel som jag alltid kommer bära med mig är känslan för bra och rena råvaror och hur viktigt det är. Det kan man ju satsa på även om man inte äter LCHF :)

  Projektbarfota: Vad kul att höra! :) Det visste jag inte. Vad roligt det är att blogga när jag får höra sånt här :)

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen mig i det du beskriver. Jag började med LCHF för fem år sedan och har i perioder varit riktigt strikt, utan vare sig frukt eller kolhydrater i form av stärkelse eller mjöl. Då har jag mått bra (och blivit smal). Sedan har jag varit "flexibel", "unnat mig" eller "gjort undantag". Första tillfällena har gått bra, det har inte varit svårt att avstå från att överäta eller fortsätta dagen efter. Så då har jag gjort ett undantag till... Och snart så gör jag undantag varje dag, med sug, viktuppgång och förlorade hälsovinster till följd :-( Nu är jag precis på väg att göra som du: tillbaka till grunden! Lycka till och tack för inspirationen! /Smith

  SvaraRadera
 5. Jag har varit ganska liberal ända sen jag började för drygt två år sen, då jag varken behöver gå ner i vikt eller har nåt större problem med sockersug. Eller, enda gången jag har problem med det är om jag förbjuder mig och absolut inte får äta - då kan jag inte tänka på nåt annat än sötsaker. :-P Jag har dock aldrig riktigt fått bukt med min krångliga mage, förrän nu i sommar då jag infört total nolltolerans mot all sorts spannmål. Istället har jag börjat om med att äta lite frukt. Med mina härliga fruktröror om kvällarna håller jag mig mätt, nöjd och saknar inte godis etc. ett dugg (t.ex. kan en röra innehålla ett litet äpple, en passionsfrukt, en halv burk keso och 1/4 färsk kokosnöt).

  SvaraRadera
 6. Jag har en ganska hög tolerans mot kolhydrater.
  För mig fungerar det bäst att äta GI låga livsmedel när jag väl äter men mest lågkolhydrat, men jag är ju inte sådan som dränker i fett.
  Jag går ner bra i vikt och har inget sockersug av att ha en kalorirestriktion samtidigt som jag drar ner på kolhydraterna.
  Det som gör att jag står still i vikt, är allt vin på helgen *S*

  KRAM

  SvaraRadera