onsdag 1 september 2010

Jag testar LCHF.se's kostverktyg

Jag har testat nästan alla matdagböcker som finns på nätet, i jakten på det perfekta verktyget. De två största som finns att tillgå är förmodligen Aftonbladets Viktklubb och Expressens GiViktkoll.

Viktklubb.se
Har det bästa kostverktyget jag testat. Sidan är snabb, sökningen i databasen går snabbt och man kan lägga till egna livsmedel och recept. Äter man samma sak flera dagar i rad kan man lätt kryssa i att man vill lägga till ex. frukost från gårdagen. På så sätt sparar man mycket tid (och tålamod). Vad som inte gör det här verktyget perfekt är att jag inte kan se hur många gram fett, kolhydrater och protein jag ätit och att de förespråkar lite fett men mycket kolhydrater (Tallriksmodellen).

Kostnad: 12 månader: 498 kr, 6 månader: 398 kr, 3 månader: 298 krGiviktkoll.se
Är inte lika snabb. Man kan inte lägga till egna livsmedel (men kan man tipsa sajten om dem), egna recept eller lägga in måltider från gårdagen. Däremot ser man både hur mycket kalorier och hur många gram man får i sig från de olika näringsämnena (fett, kolhydrater och protein) genom tydliga stapeldiagram. Man uppmuntras även att äta upp de kalorier man förbränner genom motion så man inte ligger på energiunderskott. Det gillar jag!

Kostnad: 12 månader: 79 kr/månad, 3 månader: 89 kr/månadHälsovakten

Finns både som nätbaserad version och en som man installerar på datorn. Jag testade Hälsovakten för första gången för 6-7 år sedan och tycker mycket om programmet. Jag gillar att man förutom intaget av näringsämnena även kan se hur man ligger till på vitamin- och mineralfronten. Det finns olika funktioner beroende på vilken version man har. Vill man kunna lägga till egna livsmedel och recept samt se fler av vitaminerna och mineralerna krävs det att man har en mer avancerad (dyrare) version. Demoversion finns att testa gratis. Hälsovakten går efter Tallriksmodellen eller "ät lite av allt".

Kostnad: Standard på internet: 400 kr, på CD: 495 kr. Plus på internet: 800 kr, på CD: 895 kr.LCHF.se

Nu testar jag LCHF.se's kostverktyg och det är lite annorlunda konstruerat. Bland annat lägger man till mat i dagboken genom "drag and drop". Genom att enkelklicka på ett livsmedel i databasen ser man vad livsmedlet innehåller. Det är enkelt att hitta livsmedel som inte innehåller så mycket kolhydrater. Livsmedelsdatabasen på lchf.se verkar passa mig väldigt bra eftersom livsmedel som en LCHF:are ofta äter finns med. Bland annat finns de gotländska köttbullarna, som jag ibland köper, med. Här kan man också lägga till egna livsmedel.

Jag har valt ett tillsvidareabonnemang som kostar 99 kr i månaden.Vill man inte betala för en kostdagbok kan man besöka t.ex. MinMat.net

2 kommentarer:

 1. Hej Dessi, vilken fin sida!

  Jag kommer att följa dig även här. Jag är allt lite nyfiken på LCHF, men det som det alltid faller på är att jag är en fruktoman. Älskar frukt och äter minst tre om dagen. Däremot så försöker jag att minimera mitt kolhydratintag på kvällarna och äta med lågt GI för övrigt. Men dess emellan så frossar jag tyvärr i lösgodis och glass som är mina stora laster...

  Jag kommer ihåg för länge sedan när du skrev om ett glassälle, vid Göta kanal tror jag, du hade bilder därifrån också. Det måste vara länge sedan...
  Ha det bra.

  Förresten ska du springa tjejmilen? Jag och mina döttrar ska dit och titta och heja på! Ska du springa så ska jag hålla utkik efter dig och heja!

  SvaraRadera
 2. Trollmor: Hej! Vad kul att du hittat hit! :)

  Jag tror det var Smultronstället jag hade skrivit om då, i Söderköping. De har fantastiska glassar.

  Tyvärr ska jag inte springa Tjejmilen. Hoppas ni får det kul! :)

  SvaraRadera