tisdag 21 september 2010

Allt eller inget? Den långa versionen

Efter önskemål kommer det långa inlägget som jag kortade ner igår:

Jag har ingen energi för att springa, jag går in i väggen direkt efter 2 km. Löpningen har varit en stor del av mitt liv i två år, det är en viktig del i mitt välbefinnande. Jag vet att det finns de som orkar träna på bra med högt tempo på LCHF. Men jag vet också att det finns de som tragglat i månader och fortfarande är helt slut i benen efter att ha gått i en trappa. Det är sjukt! Jag vill inte ha det så.

Det finns ingen egentlig anledning att ligga så lågt som jag gjort nu de senaste veckorna. Jag trivs inte med det även om jag försökt, och alla måste hitta sitt sätt. Jag upplever inte samma fördelar med strikt LCHF som jag gjorde förr. Då hade jag mycket energi och mådde toppen. Men inte nu. Jag vet inte vad som ändrats.. Det har annars inte varit direkt svårt att äta såhär, man behöver ju inte direkt räkna kalorier eller kolhydrater eftersom det där löser sig automatiskt om man följer 5%-regeln. Men:

Jag vill att det ska vara konditionen som sätter stopp och inte benen.


Men nu snackar vi inte om att jag måste äta enligt Tallriksmodellen för att orka med min träning. Vi pratar kanske 15E%, alltså inte sådär jättelångt ifrån mina 5E% som jag ligger på idag. Så det är inte "allt eller inget". Det är inte 50E% kolhydrater eller 0 liksom..

Och det är därför det lockar så mycket att öka på kolhydraterna lite grann. För det handlar inte om att göra en helomvändning. Det handlar om att äta lite mer kolhydrater för att orka med träningen som har så stor betydelse för mig. Och jag blir väldigt emotionell när jag skrivet det här.. Det är som att veta att man kan återse en kär vän med hjälp av väldigt små medel.

Andreas Eenfeldt som driver kostdoktorn.se säger att det inte finns någon anledning för en frisk smal människa att äta mindre än 20E% kolhydrater. Det här med smal kan man ju diskutera förvisso.. ;)

Samma sak skrev en man till mig på KiF (i en annan tråd). Jag är frisk, jag tränar ganska mycket. Jag har ingen egentlig anledning till att ligga så lågt. Förutom att jag vill ner i vikt då. Men det går ju sådär. Skit faktiskt.

Det här med fettdriften kommer säkert lösa sig efter hand. Jag får testa mig fram.

Min utmaning kommer ligga i att inte trigga igång sötsuget. För jag har nämligen inga intentioner på att införa godis i min kost. Kampen mot sötsuget kommer jag ta då/om det infinner sig. Just nu ser jag bara fördelarna med att kunna orka träna!

Bilder från 2009: Flyes och axelpess med hantlar

3 kommentarer:

 1. Jag tycker du ska öka genom att äta mer grönsaker (typ bönor, morötter, vitkål mm) & frukt. Eventuellt lite matvete, råris eller andra långsamma kolhydrater. Det är ju bara bra för hälsan & triggar inte igång sötsuget så mycket.

  Tack för de fina kommentarerna på min blogg. Jag tycker detsamma om din - väldigt fina bilder & bra innehåll! :)

  SvaraRadera
 2. Det låter bra tycker jag. Kanske öka lite i taget tills du känner att krafterna återvänder? Jag kan träna bra på min kost, men det är ingen särskilt strikt LCHF (har aldrig mätt eller vägt). Jag håller mig till "LCHF-livsmedel", aldrig spannmål, potatis, ris osv., men sånt som mejeriprodukter, nötter och grönsaker kan det bli en hel del av. Det känns mycket enklare att ha det så, kunna äta precis hur mycket/lite jag vill av allt som finns hemma, istället för att sitta och kohandla med sig själv "jomen om jag bara tar EN näve popcorn, det kan ju inte väga många gram...". Hoppas att du hittar balansen (och energin!) snart!

  SvaraRadera
 3. Jag äter ganska mycket frukt och bär och så äter jag en eller två brödskivor (surdegsbröd) på morgonen. Det tycker jag funkar rätt bra faktiskt

  utesluter inga sorters grönsaker heller!

  SvaraRadera