tisdag 7 september 2010

Barnmat - en läskig historia

Jag tittade på ett avsnitt av Solsidan häromdagen och en scen var slående klockren! Det handlade om en mammas ångest för att inte ge sina barn hemlagad mat och i en mardröm blev hon konfronterad av sina väninnor. En väldigt rolig scen, och jag menar inte att slå någon på fingrarna med det här inlägget. Min önskan är bara att människor blev mer medvetna om vad barnmaten innehåller (och vad den inte innehåller).

Först är jag lite chockad över hur kort tid vi ammar våra barn nu för tiden. Rekommendationerna ligger på 4-6 månader. What?!

Visste ni att urbefolkningar ammar sina barn i två år? Det kanske låter fel/äckligt för en del av er, men vad är det egentligen som är fel med det? Det enda jag kan se är att det är socialt oaccepterat att amma så länge och att det såklart tar tid. Kanske vi inte måste amma i två år men åtminstone i ett år, eller? Jag tar att man kanske inte har tid eller att det är jobbigt/smärtsamt men jag tror många anser att diverse ersättningar är bättre eller lika bra som bröstmjölken.

Kanske har vi en kortare amning här i Sverige också för att vi vill göra våra barn självständiga och vi har en lustig idé om att de inte blir det om vi ammar länge. Vi ska ju dessutom vänja våra små barn vid att sova i egen säng i ett annat rum. När det sägs att man ska börja med det vet jag inte, men jag tror barnen är under ett år. Det är en fin tanke att få barnen att vänja sig vid att inte vara nära föräldrarna hela tiden, men jag tror vi får tryggare barn genom att inte ta avstånd från dem.

Kortare amning leder till att vi ger barnen skräp istället. Barnmaten innehåller mest vatten och en hel del söta smaker som vänjer barnen vid sött och går det illa kan barnet få problem med starkt sockersug.

Små barn ska inte äta sött över huvud taget, och de lider inte av det eftersom de inte har en aning om att t.ex. kakor existerar. Det är en konstig vanföreställning om att barn lider om de inte får socker medan de förmodligen skulle må mycket bättre av ett mer stabilt blodsocker, slippa abstitensbesvär (skrik och bråk vid godishyllan i affären) och bli mer lugna och harmoniska barn som fungerar bättre i skolan och i hemmet.

Sempers fullkornsvälling från 1 år innehåller detta:

Skummjölkspulver, veg. olja (palm, raps, solros), havremjöl, grahamnsmjöl, vetestärkelse, vasslepulver, rågmjöl, äppeljuicekoncentrat, päronjuicekoncentrat, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod), emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, pantotensyra), jäst. Produkten innehåller 32% fullkornsmjöl.

Vad ska man säga? Fullt med Omega-6 från oljorna där palm- och solrosolja är de värsta oljorna man kan äta och massor av stärkelse. Det låter säkert jättebra med alla tillsatta vitaminer, men till vilket pris?

Bland det värsta jag sett är majskrokarna som riktas direkt till små barn som säljs på apotek i färgglada förpackningar. De innehåller i stort sett bara stärkelse. :(

Tillägg: Jag fick en så härlig kommentar av en mamma, som jag känner lite grann via internet, ang. det här inlägget. Hon tyckte inlägget var BRA! Hurra! känner jag. Jag som trodde att jag skulle få en massa arga mammor efter mig eftersom jag inte alls vet hur det är att ha barn och inte har en aning om matning etc. Det känns skönt att budskapet tas emot på ett bra sätt :) Tack Ulrika!

7 kommentarer:

  1. Visst är det intressant!
    Vi tänkte i den mån vi kan och orkar (vem vet hur tufft det blir med en bebis?) göra vår egen barnmat för att se till att den lille får i sig vad den behöver.

    Just välling tycker jag är himla spännande!Behövs välling egentligen? Kan den ersättas med något annat, mindre sträkelserikt? Välling är ju dessutom så sjukt koncentrerad mat att en 3-4dl välling blir sjukt mycket mat för en sådan liten kropp.

    Men det är ju sjukt lätt förmig att säga nu när jag inte sitter här med en tokhungrig bebis som kanske vägrat allt annat än välling. Men man kan ju iallafall försöka :)

    SvaraRadera
  2. Lina: Det låter sunt i mina öron! :)

    SvaraRadera
  3. Vore intressant att se näringsinnehållet i den vällingen.

    Själv fick man bara filmjölk i flaskan när man var pytteliten. Dessutom lurade alltid min mamma att det var socker i filmjölken även fast det aldrig var det =)

    SvaraRadera
  4. Jag tror bland annat det har att göra med jämställdhetsjakten, för även om man tar ut föräldrapenning i bara 5 dagar i veckan istället för 7 så räcker dom inte så vansinnigt länge (för en knegare) om man ska dela lika mamma/pappa. Därav är det helt omöjligt att amma i ett år, eftersom mamman "måste" återgå till jobbet av ekonomiska skäl.

    Personligen slutade jag amma när Liam var 4 månader av den enkla anledningen att jag inte hade tillräckligt, han kunde inte ta bröstet korrekt med mera, annars hade jag förmodligen försökt amma så länge som möjligt.

    Och som trevlig bonusinfo sådära så är Sverige enda landet som har välling som en del av bebiskosten. I Danmark och Norge äter barnen andra saker, t.ex gröt. :)

    SvaraRadera
  5. Sanna: Ja ekonomin har nog helt klart ett finger med i spelet. Synd att det ska behöva vara så.

    Kul att du skrev! :)

    SvaraRadera
  6. Bra inlägg! Det här är ett ämne som bör pratas mer om.
    Välling som sagt är Sverige rätt ensamma om. Om man bryr sig om sin egen kost och kör LCHF eller GI eller vad det nu kan vara så varför ger man inte sitt barn bra mat också? I den mån man kan ska man väl laga mat till sina barn varje dag, så som man gör till sig själv. Kanske inte samma maträtt men... Sen är det som sagt svårt att säga hur det väl blir när man väl står där sen.

    SvaraRadera
  7. Det går alldeles utmärkt att leva så som du föreslår! Jag ammar min 2åring när han så vill. Mina barn har inte fått någon välling eller industritillverkad gröt. Det går jättebra att ge små barn samma mat som resten av familjen äter:)
    /Trebarnsmamma

    SvaraRadera