lördag 23 oktober 2010

Släppa kontrollen

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med viktrapportering här i bloggen. Jag är impulsiv och delar gärna med mig av saker när det går bra. Det är ju mycket roligare att skriva om bra saker än om tråkiga saker. Det är mycket roligare att lägga upp bilder på en god maträtt än en äcklig osv.

Idag hade jag vägning. Jag har slutat att väga mig varje dag, för jag märker att det påverkar hur jag mår den dagen. Att se hur vikten ändrar sig varje dag är inget långsiktigt förhållningssätt. Vikten pendlar upp och ner från dag till dag beroende på hur mycket vätska man har i kroppen, tarminnehåll och om det är dags för menstruation.

Den här veckan har jag inte räknat kalorier och jag har inte varit superstrikt med kolhydraterna. Jag vet inte hur jag ligger till där, men jag skulle nog säga att jag äter mellan 30 och 50 gram kolhydrater om dagen. Precis rätt mängd för mig, och jag känner att jag inte försakar något. Jag kan använda lite redning till såsen, jag kan ta en knäckemacka om jag vill och jag behöver inte nojja över att det är förpuffat ris i kålpuddingen. Mängden kanske inte säger er så mycket men LCHF är 20 gram kolhydrater eller mindre, en vanlig person som äter "lite av allt" äter kanske 150 gram kolhydrater om dagen.

Om man räknar fredag till fredag (15-22 oktober) har jag tränat nästan fyra timmar. Det är inte så mycket för att vara jag, men det är inte heller dåligt. Jag tränar många 30 min-pass. När jag springer håller jag mig gärna till 30-40 min eftersom jag håller en ganska hög intensitet. Tränar jag kettlebell, bålstyrka eller funktionell styrketräning landar ofta de passen på 15 min. Då är det explosivitet med högt tempo som gäller. Jag tror att det ger mer vad gäller styrka.

Jag har sprungit tre gånger (ett långpass och två snabbdistanspass i skogen), ett kettlebell-pass, ett styrketräningspass med kroppen som vikt och två promenader den här veckan. Och så transportcyklar jag en del, men det reggar jag inte på funbeat särskilt ofta.

Vad vill jag då säga? Jo, att jag släppt kontrollen och genom det har jag gått ner 0,5 kg den här veckan.

Hit ska jag igen!

3 kommentarer:

 1. Det handlar väl mest om att hitta den där berömda balansen. Träna för att det är kul och skönt inte för att man måste eller får ångest om man INTE tränar.

  Om jag ska ner i vikt måste jag minska kolhydraterna, men jag behöver inte ligga jättelågt för att det på sikt ska ske något. Har ju ätit ganska mycket kolhydrater senaste tiden men ändå gått ner i vikt... Men ökar jag på ännu mer kommer jag gå upp det jag förlorat. Och det vill jag ju inte...

  Jag vet också hur det är att delge det bra och att det inte är lika kul att blogga om de dåliga resultaten. Jag har lite svårt att erkänna när det går dåligt för jag tänker att mina läsare ska tycka "HA! så går det när man är lat och inte tränar" typ!

  SvaraRadera
 2. Att väga sig varje dag är jag kluven till. Å ena sidan hindrar det mig från att balla ur. Å andra sidan så märker jag att jag tenderar att fuska mer när jag ser att det går nedåt, medan jag blir deppig när det går uppåt.

  Grattis till minuset!

  Häng med på bloggträff vettja!

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Det är svårt det där med vägning varje dag. På ett sätt är det bra, tycker jag, för då har jag alltid "vikt-tänket" i bakhuvudet och kanske gör lite bättre val. Har vågen visat plus i flera dagar så blir jag lite extra taggad!

  SvaraRadera