fredag 26 november 2010

Hur äter jag?

Idag har jag ätit mindre protein än vad jag brukar, och vet ni? Jag är mer mätt än tidigare! Runt 100 g verkar vara en bra nivå för mig, för upp mot 150 g är ganska svårt att få i sig samtidigt som för lite fett i kosten gör mig hungrigare.

Jag fyllde i kostverktyget på lchf.se när jag kom hem efter bröllopsmiddagen och blev helt överraskad över att jag hållit mig under kalorigränsen, för jag har ju varit hungrig alls idag. Äter jag mer protein är det ju fettet som det blir mindre av i min kost, och under veckan har jag hunnit bli rejält hungrig mellan måltiderna (men ändå inte så akut hungrig som man blir av ett blodsockerfall och måste äta socker), men ändå väldigt hungrig. Det är lätt att tro att det beror på den lilla energimängd jag får i mig (1200 kcal), men det handlar inte så mycket om det utan vart ifrån energin kommer.

För ett tag sedan åt jag LCHF utan någon egentlig kalorirestriktion, och det gick bra då jag tappade vätska första veckan men sen stannade viktnedgången av. Så för mig räcker det inte med att bara äta LCHF, jag måste tänka på kalorierna också. Och här kan jag inte ligga på 1500 kcal, inte ens 1300 kcal utan så lågt som 1200 kcal för att det ska hända något.

Det har ju gått bra hittills den här veckan, och man kan lätt tro att det beror på att jag ätit så mycket protein. Men det är förmodligen mest vätska jag tappat, det gör alla som slutar äta kolhydrater till en början. Det är dock en stor motivation att se hur vikten minskar :)

Jag brukar ta ett glas med mjölk och proteinpulver varje dag. Det är gott och det mättar. Jag äter också 1-3 st ägg varje dag med en fettkälla typ majonnäs och nötkött som innehåller mycket protein, en fettkälla till det typ fet dressing eller sås. Jag äter inga nötter, ingen mörk choklad eller några LCHF-desserter. Det gjorde jag sist jag försökte gå ner i vikt, men det gick ju inte så bra. Sådant kan jag äta till fest, inte till vardags.

Att hitta rätt fördelning kan vara väldigt knepigt. För vissa räcker det med att bara äta mindre, men långt ifrån alla.

Dagens intag:
65 g fett (55E%)
95 g protein (36,9E%)
21 g kolhydrater (8,2E%)

Hållt mig inom kalorigränsen? Ja

3 kommentarer:

 1. Vi verkar vara rätt lika i hur vi måste äta för att gå ner i vikt. Jag måste också tänka på kalorierna och inte bara LCHF-tänk.

  Och inte sväva ut och käka desserter i tid och otid trots att de är LCHF-versioner :)

  Men december kommer bli en svår månad för mig känner jag. Ska göra så gott jag kan och hoppas jag inte går upp i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Känner igen mig. Jag får också skippa nötter och mörk choklad om jag ska gå ner i vikt. Tror att mitt problem är att det blir för mycket kolhydrater och att det drar igång ett sug, eller en känsla av att "ett undantag är ingen fara", och så blir jag till slut storkonsument av 86%choklad och jordnötter.

  Men tack för tipset om att kombinera ihop choklad och nötter till en liten "bakelse", det ska jag försöka hålla mig till under julförberedelserna (du ser, jag är inte konsekvent alls, trots att jag egentligen vet hur det kommer att sluta... :-)

  SvaraRadera
 3. Emma och Smith: Vad skönt att fler känner igen sig i det jag skriver. Vissa LCHF-desserter är så sjukt goda att det kan vara svårt att hålla sig ifrån dem. Vaniljpannacottan är en sådan. Faaarligt! ;)

  SvaraRadera