måndag 15 november 2010

LCHP & träning inför Göteborgsvarvet 2011

Enligt vissa kan kvinnor få lättare att gå ner i vikt om de ökar proteinintaget till bekostnad av fettintaget.

Men det är lättare sagt än gjort. Jag är så inkörd på fett och jag trivs väldigt bra med att äta som jag gör, alltså mest fett. Men för att gå ner i vikt behöver jag idag göra mer än vad som krävdes för tre år sedan då jag började med LCHF och tappade i vikt som aldrig förr. Då kunde jag äta fet yoghurt med bär och nötter till frukost och ligga på 1500 kcal om dagen. Något som inte alls fungerar idag. Jag antar att kroppen vänjer sig och behöver något nytt för att vilja förändras.

Det är svårt för mig att göra det här "lilla" extra som behövs. Och ibland är det också svårt att definiera vad det lilla extra är för något. Jag har kört ren LCHF utan resultat och kombinerat VLCD (very low calorie diet) med LCHF utan långvarigt resultat. Men jag har sällan kört LCHP (Low Carbohydrate High Protein) av någon anledning. Kanske är det svårt för mig att äta mindre fett? Någonting måste jag göra, för det jag har gjort hittills funkar inte.

Så jag tänkte satsa på ägg till frukost och mellanmål (om det behövs) och fisk, nöt- eller kycklingkött till middag. Jag kommer inte att slänga äggulan som jag vet många gör, jag är nämligen varken rädd för vitaminer, fett eller kolesterol. Jag kommer sannolikt inte heller att dricka proteindrinkar. Jag har egentligen inget emot det, men jag vill i första hand ha naturliga proteinkällor.P g a fotskador har jag fått pausa i löpningen under november, men jag kommer fortsätta att styrketräna för att få upp en grundstyrka i kroppen. Jag har svårt för att satsa på fler än en sak i taget när det kommer till träningen, så nu passar jag på att träna upp styrkan när jag inte kan löpträna. Ökad styrka i kroppen kommer gagna löpningen i det långa loppet. Jag ska nämligen springa Göteborgsvarvet nästa vår och behöver bland annat en starkare bål för att orka springa alla 21 km.

I våras sprang jag min första halvmara längs Göta Kanal mellan Ljungsbro och Borensberg, och det gick bra de första 14 km. Sen började rygg och höfter säga ifrån. Det vill jag undvika i kommande halvmara. Jag tror jag kan kapa tiden med en halvtimme genom att bara bli starkare i kroppen. Viktminskning kapar ju några minuter det med.

Med det i åtanke kommer jag göra allt som står i min makt för att nå ett av mina största mål inför våren 2011 - att springa Göteborgsvarvet utan få ont. Träningen började förra veckan, kosten börjar imorrn.

6 kommentarer:

 1. Då ses vi i Götlaborg!
  Har inte riktigt börjat tänka eller fokusera träningen utan kör på som vanligt. Kommer också satsa på grundstyrka och bål i alla fall. Mina höfter börjar också värka efter en längre runda.. :/

  SvaraRadera
 2. Hej Dessi!

  Jag är en av de som läser din blogg nästan dagligen men är dålig på att kommentera... :(

  Men nu kännde jag att du än en gång gav mig inspiration och lärde mig något nytt, nämligen LCHP. Jag har aldrig hört om det och känner mig dum att jag aldrig tänkt på det själv. Då det er antagligen dieten jag borde gå för, blir nämligen seg och trött av för mycket fett. Ska bli kul at följa dig och du får gärna berätta mera hur du tänkte lägga upp denhär kosten, finns det några bra sidor på området etc.
  STORT LYCKA TILL!! MERA ÄGG ÅT FOLKET! :)
  Mvh, Nina

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det är så otroligt intressant att kroppen inte fungerar som en maskin utan reagerar olika på olika "dieter" i olika tider samt att det skiljer så mycket mellan olika människor. Det blir mycket intressant att följa dig nu och se om du upplever att vikten förändras.
  kram!

  SvaraRadera
 4. Spännande med lite nytänk med proteinet och fettet. Ser fram emot utvärderingen. Men jag håller med, när man väl börjat äta mycket fett så är det svårt att sluta, för det ger en sån skön och lång mättnadskänsla.

  SvaraRadera
 5. Projekt barfota: Vad kul! :D

  Nina: Jag har ju inte heller tänkt på det, på länge iallafall :) Känner inte till några sidor som tar upp det här utan att vara allt för fettskrämda. För många som kör lågkolhydrat äter ju på tok för lite fett och massor av protein. Det är inte det jag är ute efter, jag ska bara öka på proteinet. Jag tror Sten Sture Skaldeman har nämnt viktnedgång hos kvinnor och protein i någon av hans böcker. Kolla på biblioteket! :)

  Krickilina: Jag hoppas det ska börja hända något! :)

  Pethra: Ja visst! Kommer jag bli mer hungrig? Mer sötsugen? Vi får se :)

  SvaraRadera
 6. Du får skriva mer om detta, blir spännande och se om du får bra resultat, om du håller dig mätt osv osv! =)

  SvaraRadera