torsdag 25 november 2010

"Mer protein håller kilona i schack"Corren idag skriver om en studie som gjordes mellan sex olika grupper (och fem olika dieter) som fick äta hur mycket de ville bara de höll sig inom sin diet. En grupp fick äta lite protein, lite fett och mycket snabba kolhydrater. En annan grupp fick äta mycket protein, lite fett och långsamma kolhydrater. Efter drygt ett halvår fanns det flest avhoppare och flest nya extrakilon bland dem som skulle äta lite protein, lite fett och mycket snabba kolhydrater.

Atkins/LCHF var inte med i studien alls, vilket jag kan tycka är konstigt.

Men jag tyckte det här var intressant ändå. Annars brukar fokus ligga i hur mycket olika grupper går ner i vikt med olika dieter (personerna som studien utförts på hade redan gått ner i vikt innan studien påbörjades läste jag mig till på annat håll), men här verkar det mest ha handlat om hur länge man kan hålla en viss diet. Och det är ju faktiskt det som i längden spelar roll om man ska ha en lyckad viktnedgång oavsett om det är högproteinkost eller högfettkost.

Jag själv upplever det som att jag faktiskt är hungrigare nu när jag äter mer protein än fett. Men jag tror att proteinet ska få mig att orka springa mer, för protein höjer blodsockret lite grann om man jämför med fett som inte höjer blodsockret alls. Bristen på energi i musklerna (dvs brist på blodsocker) har tidigare gjort det omöjligt för mig att löpträna. Jag testade foten och sprang en bit idag. Jag skulle transportlöpa hem till mamma. Snön yrde och det blåste kallt i ansiktet. Pulsen gick i taket direkt efter allt pulsande i snön. Efter 1,2 km började jag känna lite i foten så jag tog det säkra före det osäkra och gick resten av biten. Så om jag springer bättre på högproteinkost vet jag inte, än.

2 kommentarer:

  1. Ja, det är skönt när det kommer fram sådana här studier. Men det är ju iofs inte konstigt, man håller sig mätt på ett bättre sättmed protein och fett :)

    SvaraRadera
  2. Det är intressant, som du skriver, att fokus mer ligger på att hålla vikten. Att gå ner i vikt kan man ju göra på många olika sätt med liknande resultat, även med t ex pulverdiet. Men man kan ju inte leva på pulver resten av sitt liv... då är det spännande att det forskas på hur människor klarar av att hålla vikten.

    SvaraRadera