måndag 15 november 2010

Macbook pro & iMac

Idag är en såndär dag där jag inte ska göra någonting. Under den här tiden av månaden lider jag av värk i både mage och rygg, och då är det skönt att bara mysa ner sig i soffan bland kuddar och filtar. Titta på serier, spela TV-spel och såklart jobba ett par timmar ikväll. Håller på med ett litet större projekt just nu som jag gärna vill ha klart nästa vecka. Det är inte så svårt, men det är mycket att göra och det tar tid.

Jag är så glad över min Macbook som gör arbetet lite lättare. Jag köpte den för över ett år sedan för mina studier då jag studerade Grafisk design i Dalarna och den är snabb, den hänger sig aldrig och man slipper drivrutiner, Windows update osv. En annan sak som jag som jobbar mycket med färger och foton på datorn uppskattar är skärmen. Den är helt enkelt kanon.För några år sedan skulle jag köpa en laptop från HP. Jag tog hem den och hann använda den i några dagar, sen stod jag inte ut längre. Skärmen var alldeles för kass för mitt ändamål. Det jag märker på laptop-skärmar och skärmar över lag är att lysrören oftast sitter i nederkant och fräter ut färgerna där. Kontrasterna skiljer sig alltså avsevärt beroende på vart på skärmen man tittar. Att inte kunna lita på det man ser på skärmen är något som alla som jobbar med trycksaksproduktion vill undvika. Det tycker jag Mac har lyckats med riktigt bra. Färgerna på skärmen och färgerna på tryckt material stämmer väl överrens.

Nu skulle jag bara vilja ha en lite större iMac att jobba vid. 13" är på gränsen för litet när man jobbar med t.ex. kataloger och broshyrer där man måste ha flera fönster och dokument öppna. En 27" iMac står högt upp på min önskelista.Updat: Åh! Där kom det ett till jobbmail om två hemsidor jag ska göra re-design på under december. En annons ska vara färdig på onsdag. Hur ska jag hinna?! :)

Det konstiga är att jag inte startat eget än.

9 kommentarer:

 1. Fulvarianten är ju att skaffa en extern skärm och tangentbord/mus. Så körde jag på förra jobb.

  Mac is the shit :)

  SvaraRadera
 2. Projekt barfota: Hehe! Ibland kör jag så, men den externa skärmen jag har är rätt kass så jag behöver en bättre. Några förslag? Den ska helst visa färger lika bra som Mac:en.

  SvaraRadera
 3. Är ingen skärmconnesseur men Apple har ju egna skärmar, som rimligtvis borde motsvara deras datorers.
  Eizo är ett annat märke. Dyrt men bra.
  Är man sen riktigt anal bör man ju även färgkalibrera skärmarna med separat utrustning också :)

  SvaraRadera
 4. Projekt barfota: Tio lapp o_O! Lägger man till 6.000 spänn får man en hel dator. Ska spana i Eizo! Tack! :)

  SvaraRadera
 5. Ja det är lite klurigt det där med skärmar och rätt färgåtergivning, jag har ingen Mac men är himla nöjd med min 24-tums ändå ;)
  Sv: Ja det var mysigt! Visst är pappret fint, tror jag köpte det på Lagerhaus för något år sedan.

  SvaraRadera
 6. Ja visst är det bra med Mac? Jag är supernöjd med min iMac. 27"'aren hade min bror förut, den är verkligen stoooor. Så skönt också när man ska installera program och sånt, det går snabbt och krånglar för det mesta inte ett dugg!

  SvaraRadera
 7. Jonathan Jönsson16 november 2010 12:35

  MAC ska det vara! Jag har en stationär, iPhone & är sugen på en MacBook Pro =)

  SvaraRadera
 8. Liza: Håller med! :)

  Jonathan: Gött! Då får du kolla in nya air:en! :)

  SvaraRadera
 9. har altid haft mac förutom på gymnasiet då jag var otrogen. Min förra dator var en Dell och den sög så hårt!Det var förvisso en gaming dator men inget slår ändå min mac.

  Idag har vi lyckats koppla ihop pcn och mac i gemensamt nätverk. Inte helt enkelt! *pust*

  SvaraRadera