lördag 13 november 2010

Sötma = sötsug

Det finns så mycket i vardagen som kan ge upphov till sötsug. Det som brukar trigga igång det för många är stress.

Det är inte ofta jag känner mig stressad så det är inget problem för mig, tack och lov. Problemet hos mig ligger i vad jag väljer att äta till frukost, tror jag. Jag har funderat på det här de senaste dagarna och det tycks hänga ihop.

Har funderat på vad jag ätit till frukost de dagar sötsuget sätter igång och det verkar vara så att frukosten som triggar sötsuget består av mer kolhydrater än normalt och innehåller söta smaker. Det kan t.ex. vara rostat low carb-bröd med marmelad. Även sötad yoghurt kan ställa till det. Inte så mycket kolhydrater i det, jag vet. Men det är sött och innehåller mer kolisar än min normala äggfrukost som innehåller näst intill noll kolhydrater och ingen sötma, och på det håller jag mig lugn resten av dagen.

SÅ känslig är jag med andra ord, blodsockret behöver inte åka bergochdalbana för att jag ska bli tokigt sugen på godis, det räcker liite med smak av sötma. Men jag är knappast ensam. Annars skulle personer som sockerberoende-experten Bitten Jonsson vara arbetslös.

3 kommentarer:

 1. Jag håller med om att frukosten är jättevikig, och för mig märks det direkt ifall frukosten har varit för "klen" - då blir jag sugen på småätande och ev. sötsugen.

  SvaraRadera
 2. Det gäller att hitta de smaker eller produkter som drar igång suget - och sedan undvika de sakerna. Lättare sagt än gjort. Själv är jag väldigt känslig och får hålla kolisarna på låg nivå för att inte trilla tillbaka. Lurigt också att suget liksom kan ligga i bakhåll och slå till när jag tror att faran är över och jag tror att jag har klarat att hålla mig till det lilla avsteget...

  SvaraRadera
 3. Karin: Visst är det så! :)

  Smith: Ja, precis. Det kan ta lång tid innan man kommer på om ett livsmedel hjälper eller stjälper.

  SvaraRadera