måndag 29 november 2010

Det sitter inte i huvudet, det sitter i hjärnan

Ett svagt ögonblick kan alla ha, då vi vill köpa den där godispåsen eller ta den där cigaretten fastän vi bestämt oss för att sluta.

Ett överkänsligt signalsystem i hjärnan är någonting nedärvt, det är någonting vi föds med. Långt ifrån alla, men vissa. Och det är dem som förr eller senare får problem med mat (kolhydrater i kombination med fett), socker, nikotin, alkohol eller vad det nu kan vara. Alla dessa substanser påverkar hjärnan på liknande sätt. Man kan säga att det är ett och samma beroende men att medlen är olika. Men vården vill fortsätta att dela upp dessa som olika beroenden och ge olika behandlingar.

En sockerberoende äter socker för att hon/han är rädd för det som kan hända om han/hon inte får socker. Hjärnan får dig att tro att du ska dö om du inte får socker. Så starkt är begäret.

Att gå till en psykolog och försöka prata bort problemet hjälper föga då det är biokemin i hjärnan som är rubbad. Men man ska ta hjälp, av personer som genomgått samma sak, för det är svårt att komma ur det här själv.

Får man som överkänsligt barn mycket socker förbereds hjärnan för att bli mer mottaglig för t.ex. alkohol eller nikotin. Samma barn som smyger med sockerätandet i tidig ålder fastnar mycket sannolikt efter den första cigaretten senare i tonåren. Man skulle mycket väl kunna tala om beroendepersoner, alltså personer som lätt drabbas av beroenden av mat, sex, spel eller vad det nu kan vara. Ett beroende banar väg till ett mycket tyngre beroende och slutar man med ett beroende tar ett annat vid. Det sägs att alla som slutar att röka går upp i vikt, och sannolikt sker det omedvetet, att man börjar äta socker eftersom det ger en lika lugnande och tröstande effekt som cigaretterna.

Alla andra kanske tycker att du borde kunna unna dig lördagsgodis, för att de själva kan det. Men de har inte samma överkänslighet i hjärnan som du har. De vet inte hur en godispåse blir till två eller tre eller fyra, bara för att de själva är nöjda efter en påse (eller helt oförstående - en halv!).

Mitt tips är att försöka skita i vad andra tycker och börja fundera på varför du inte kan sluta med socker fastän du försökt femtioelva gånger. Läs på om sockerberoende/sockerkänslighet och ta hjälp. Jag är ganska dålig på att be om hjälp, jag är en person som helst vill fixa allt själv genom t.ex. självhjälpslitteratur. Men en del i den här resan är att vara öppen med min överkänslighet för socker, jag bloggar om det och jag försöker förklara för mina närstående.

Och som vanligt är det här mina tankar och vad jag tror, baserat på egna erfarenheter, och mycket har jag lärt mig från experterna.

Angående rubriken; många tror att det sitter i huvudet, alltså att det handlar om brist på karaktär om man äter mer socker än det var tänkt. Men det tror alltså inte jag. Det handlar om hjärnans biokemi.

6 kommentarer:

  1. Såå sant och välformulerat!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Är vi inne lite på samma bana just nu? :) Sockerbomben, självanalys, framtidsplaner... det är spännande alltså. Har tänkt läsa Sockerbomben i evigheter och came around till det bara förra veckan och alltså det var läskigt vilken ögonöppnare det var, trots att jag trott mig veta "allt" om mitt sockerberoende...

    Har dock läst upplagan från 2004, men den nya ligger och väntar på biblioteket, så jag ska hämta upp den och läsa en gång till. Det kan behövas tror jag.

    SvaraRadera
  3. Kricklina: Tack! :)

    Isabelle: Ja! :) Man upptäcker nya saker hela tiden med den boken, läser ett par kapitel högt för Fredrik varje kväll och nu är det andra gången jag läser den. Får nya aha-upplevelser! :)

    SvaraRadera
  4. Jättebra skrivet! En sak som gör det lite extra svårt är väl att många inte ser just socker som ett "riktigt" beroende utan tror att man kan lära sig hantera det. Det tror man inte och kräver inte om beroendet är alkohol eller nikotin istället.
    Själv har jag inte problem med socker på det sättet, men när kroppen varit i obalans (för lite mat, fettsnålt och annat dumt den fått stå ut med genom åren) har jag kommit snubblande nära sockerjunkieträsket ibland - kontrollöst vräkande som slutat i illamående, ångest och en avdomnad känsla. Så jag förstår vilken enorm kamp det måste vara, när man sitter fast i det på allvar. Jag hejar på dig! :-) Och en stor del av lösningen tror jag kommer mycket närmare när man reflekterar över saken som du gör och vågar fråga sig "varför?" istället för att bara konstatera "att".

    SvaraRadera
  5. Nattyxne: Jag tror du har rätt! Klokt. Socker finns ju i allt, så lättillgängligt. Man måste ju lära sig att hantera det för att överleva, för vad ska man annars äta? kanske lite så en del tänker. Jag kan förstå det.

    SvaraRadera
  6. Intressant!

    Jag är själv väldigt känslig när det kommer till socker och tycker det är jobbigt när andra ska lägga sig i hur jag äter. De har ingen aning om hur det är. Jag känner att det blir jobbigt ju mer socker jag äter, suget kommer och det blir tillslut svårt att motstå allt gott.

    Btw: din kommentar hos Ella var bra! :)

    SvaraRadera