söndag 21 november 2010

Socker på hjärnan?!

Med anledning av sockerinlägget tidigare idag började jag fundera.. Jag har läst Bitten Jonssons bok Sockerbomben. En riktigt bra bok som alla bör läsa, för alla känner säkert någon som har problem med socker och många har trassligt förhållande till socker utan att veta om det.



Jag började tänka på kapitlet "Har du problem med socker?".

Hon ställer många viktiga frågor som man bör fundera på. Bland annat om man smyger med sitt godisätande, om man gömmer godispapper för t.ex. sin sambo och om man som barn gömde godis och/eller stal sötsaker från någon annan.

Jag själv var tokig i socker redan som liten. Tog alltid massor av blåbärspulver i filen och tog mååånga skedar O'boy i mjölkglaset. Och trots att min mamma var förnuftig och bara lät mig äta godis på lördagarna var jag alltid först med att ha glufsat i mig min godispåse. När jag började högstadiet fick man helt plötsligt äta godis på skoltid, så jag och mina kompisar gick alltid till affären på rasterna och köpte Coca Cola och godis. Varenda dag. Ingen fara på taket med vikten då, jag var smal som en sticka.

Jag började äta p-piller när jag var 15 år och gick upp några kilon pga det. Efter ytterligare två år träffade jag min nuvarande sambo och jag flyttade in hos honom. Han hade bil och helt plötsligt slapp jag att ta cykeln när jag skulle ta mig någonstans. Bristen på motion och alla myskvällar resulterade i att jag gick upp 15 kg på ett år.

Det är min bakgrund.

I Sockerbomben beskriver Bitten Jonsson vad som händer i hjärnan när vi äter socker och att det finns tre olika förhållningssätt till socker; Socialt bruk, Riskbruk (som även innefattar skadligt bruk) och Beroende. I boken finns ett kort test man kan göra för att se vart man faller in.

Med Socialt bruk menas att man inte har några problem med socker. Man äter inte godis tills man blir illamående och man kan sluta äta mitt i en dessert för att man känner sig nöjd.

Jag faller in under Riskbruk och skadligt bruk:

"Riskbruk - som ger enstaka tillfälliga konsekvenser. Om du hör till den här kategorin äter du ibland för mycket på grund av stress eller trötthet, för att du är uttråkad, i en helt ny miljö eller har en fnurra på tråden med hjärtevännen eller liknande. Det är även så här att många äter/dricker för att alla andra gör det utan att nämnvärt reflektera över vilka skador det kan ge förrän man har skador. Men du kanske slarvar max en, två dagar i sträck och tycker sedan att du mår så dåligt av ätandet (eller drickandet eller vad det nu handlar om för drog) att du lägger av och återgår till dina friska vanor hur lätt som helst. Här finns ingen kontrollförlust eller baksmälla. Du kan bestämma dig för att sluta utan större problem.

Skadligt bruk är en allvarliga form av riskbruk där du har vant dig vid att använda en drog för att förändra hur du mår och börjat utveckla en livsstil där det här blir vanligare och vanligare tills du en dag har fått skadliga konsekvenser, som högt blodtryck eller metabolt syndrom. Men du har inte ett beroende."

Därefter följer en förklaring av vad ett beroende innebär. Man har då ett tvångsmässigt ätande som kan få stora konsekvenser med toleransökning (behöver mer och mer socker för att nå samma effekt) och abstinensbesvär vid minskad användning av drogen (sockret). Det här är väldigt invecklat och komplicerat, och tror man sig lida av ett sockerberoende bör man söka hjälp för det.

Jag skulle kunna sitta hela natten och citera ur den boken, för den är SÅ nyttig och bra. Jag har lärt mig mycket genom att läsa den. I förordet beskriver Sanna Ehdin (PhD och immunolog) hur socker kan vara en inkörsport till tyngre beroenden:

"Men modern beroendeforskning visar att mycket socker till barn gör att hjärnan byggs om så att den redan är 'förberedd' för nikotin. Därför fastnar man så lätt för rökning eller snus, vilket i sin tur bygger om hjärnan ännu mer så att man mycket lätt blir alkoholberoende. Man har skapat ett multipelberoende som gör att det är svårt att sluta med drogerna. Internationella siffror visar att 90% av alla alkoholister är rökare jämfört med 30-35% av normalbefolkningen."

Det här hade jag ingen aning om tidigare! Men jag har ändå reflekterat över hur många som försöker sluta röka börjar äta väldigt mycket sötsaker istället. Nu förstår jag varför.

Låna den på biblioteket eller köp boken till dig själv som en tidig julklapp!

6 kommentarer:

  1. Det låter som en bok jag ska läsa!
    Tack för tipset. :)

    SvaraRadera
  2. Håller med dig om Sockerbomben! Ska förresten leta reda på mitt ex och läsa om den, för nu var det ett tag sedan sist...

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket för receptet snälla du!! :)
    Ja det var himla tur att det gick bra med foten och att det inte var den jag vrickat tidigare, då hade det nog gjort mera ont. Men man blir förbannad, lite hänsyn kan man ju visa och akta på sig när det kommer någon springandes faktiskt!
    Sov gott!

    SvaraRadera
  4. Låter mycket som det jag skrev om min Godis/Mat relation, och vad jag blev utsatt för när jag var liten.

    Läskigt.... Men jag gläds åt att jag går mer från skadligt bruk till riskbruk, med hjälp av meditation =)

    SvaraRadera
  5. Vad intressant att sockerintag förbereder kroppen för ett nikotinsug. Det är ju säkert inte helt konstigt, att ett beroende kan främja ett annat

    SvaraRadera
  6. Tack för tipset, den ska jag låna imorgon!

    SvaraRadera